Da utbyggerne presenterte Strandkanten-planene første gang høsten 2013, var det snakk om å bygge tårn på inntil 70 meters høyde. Nå er høyden tatt ned til rundt 55 meter, eller 16 etasjer på det høyeste tårnet ytterst mot Tromsøysundet.

Forventer reaksjoner

Som illustrasjonene viser blir byggeprosjektet fortsatt å ruve i landskapet, uansett hvor man står i byen.

– Illustrasjonene viser fjernvirkningen av høyhusene og er en naturlig del av planprosessen. Når man har et sånt prosjekt vil publikum etterspørre informasjon, om hvordan sikten og landskapet vil endres, og skyggevirkningen blir. Vi må være tydelige på å få vist fjernvirkningene sånn at vi kan ta informerte beslutninger, sier reguleringssjef Erik Eidesen på Byutvikling.

Byutvikling forventer reaksjoner på og mange merknader til planforslaget. Både Sentrum terrasse, den nye havneterminalen, Buchardt-hotellet og The Edge skapte store protester fra høyhusmotstanderne.

– Det er bra at folk engasjerer seg, noen liker høyhus, andre ikke. Vi vil gi folk noe konkret å uttale seg om. Planene vil nok provosere noen.

Ikke bare negativt

På Byutvikling jobber nå fagfolk og politikere sammen med å få på plass en høyhustrategi. Målet er å skape mest mulig likebehandling av høyhusprosjekter.

På tross av at strategien ikke er ferdigbehandlet eller vedtatt, må planleggere og politikere ta stilling til høyhusprosjektet K15 og K16 på Strandkanten.

– Vi har fått en bestilling fra byrådet om å se på høyhusproblematikken i Tromsø. Utfordringen er at vi tidligere ikke har hatt prosjekter som har gått ut over rammene for Strandkanten i så stor grad. Dersom vi hadde hatt muligheten til å vente skulle vi gjerne satt dette prosjektet på vent, for å få et best mulig beslutningsgrunnlag. Nå må vi ta diskusjonen selv om høyhustrategien ikke er ferdig, sier Eidesen.

Høyden til tross, reguleringssjefen mener likevel ikke tårnene vil få de negative virkningene folk frykter, som tap av sol og utsikt.

– Byggene må vurderes ut ifra tomta, og i dette prosjektet slår skyggevirkningene lite negativt ut. Det vil bli lite skygge på nabotomta.

Han regner med at reguleringsplanforslaget blir sendt til offentlig ettersyn før sommeren.