– De skiller seg helt klart fra russen ellers i landet, sier Kenneth Helberg i Norsk Narkotikapolitiforening avdeling Troms og Laila Stigen, rådgiver for frivillighet i Kreftforeningen.

De siste fem årene har ikke politiet opplevd en eneste stor alvorlig hendelse med russen.

– Noen ordensforstyrrelser og litt støy må man tåle. Når man ser hva russen på landsbasis har gjort så har det vært mye tull. Der skiller tromsørussen seg ut som helt unik, utdyper Helberg.

Roser russen

Han peker på at russen har gjort om på flere russeknuter og tatt til seg informasjonen politiet har gitt dem.

– De fortjener masse skryt. Når det verste de har gjort er å spille for høy musikk, da har vi lite å klage på, sier han og viser blant annet til saker i mediene om voldtekter og hendelsen med pingvinene i Ålesund.

Politiet har hatt flere foredrag for russen, samt gitt dem en moralpreken om hvordan de skal oppføre seg.

– Samarbeidet vi har med russen er veldig godt. De har blant annet levert inn registreringsnumrene på alle byens russebiler sammen med navn og kontaktinformasjon til russen. Vi har også solgt over hundre armbånd til tromsørussen med påskriften og budskapet «si nei til narkotika» og «bry deg», hvor pengene går uavkortet til Kreftforeningen, sier Helberg.

– Gjort noe riktig

– Det er veldig hyggelig å høre og vel fortjent. Det er en bekreftelse på at vi har gjort noe rett, og det er også det vi har prøvd på. Vi har fjernet flere av de helsefarlige russeknutene og hatt et tett samarbeid med politiet. Det har igjen gjort at vi har hatt en fantastisk russetid, sier Brage Karde Valdermo som i år har vært russ ved Kongsbakken vgs.

– Det er noen som får fremtiden ødelagt på grunn av russetiden, og det er det fint at vi har klart å unngå i Tromsø, legger Helberg til.

«Russens aksjon»

Hvert år i mars deltar også russen i Kreftforeningens innsamlingsaksjon. Det samles inn penger over hele landet og i år har russen samlet inn så mye som 90 prosent av alle pengene.

– Dette er virkelig russens aksjon, og Tromsø er på topp fem over hvor mye man har samlet inn per innbygger i byer over 10.000 innbyggere. I Tromsø har 300 russ deltatt og vært med på å samle inn en halv million kroner, skryter Stigen.

Henger høyt

For første gang har alle skolene i Tromsø vært med. Til tross for at de konkurrerer mot hverandre har de klart å samle seg og fått til en kjempeaksjon, ifølge Stigen.

– Alle skolene har slått sine tidligere rekorder. Russen har gjort en kjempeinnsats, og i år har de i snitt samlet mer penger per bøsse. De som er med på innsamlingen får en minibøsse de kan ha i russelua, og vi opplever at den knuten henger høyt hos russen, sier hun.

– Det er jo den viktigste russeknuten, tilføyer Valdermo.

– Det sies og skrives mye negativt om russen, og det er nesten blitt en tradisjon å henge ut russen. Det er godt at folk er fornøyde med hva vi har gjort, for vi har hatt det veldig gøy, konstaterer Silje Helsing Følkner ved Kongsbakken vgs.