RÅDHUSET: Aleksandra går i 9. trinn på Langnes skole og har denne uken hatt praktisk yrkesorientering (PRYO). Den uken har hun tilbragt på ordfører Jens Johan Hjorts kontor. 14-åringen har russisk mor og er tospråklig. Ved hjelp av hennes russisk-ekspertise og eget tastatur med kyrilliske bokstaver, har Jens Johan Hjort fått svart på flere brev fra blant annet ordføreren i Murmansk. Ikke alle russiske brev Hjort mottar kommer med norsk oversettelse, og det har derfor blitt problematisk for ham å svare.

– Det har gått tregt, men nå som Aleksandra har hjulpet er brevene endelig klare, sier han og smiler.

Bodde i Moskva

Hjort setter stor pris på Aleksandra, og roser hennes genuine interesse for politikk og hvordan systemet fungerer.

– Det var selvfølgelig en ekstra bonus med hennes russisk-kunnskaper, sier Hjort.

Aleksandra hadde heller ikke store problemer med det formelle ”politiker-språket”, siden hun ikke snakker russisk med vennene sine, og ikke har blitt for påvirket av et russisk ungdomsspråk.

Aleksandra bodde som liten i Moskva. Faren er norsk, men moren er russisk, så hun og moren snakker mye russisk hjemme.

- Er det et ord jeg er usikker på hva er på russisk, kan jeg alltids spørre moren min, sier Aleksandra.

I tillegg får hun russiskundervisning gjennom Norsk-russisk forening, og har eksamen i russisk på videregående nivå.

Hjort forteller at han kjenner faren til Aleksandra, og visste derfor at moren var russisk, men hadde ingen aning om at hun kunne snakke og skrive russisk på et så høyt nivå.

– Hvis noen trenger hjelp med russisk, anbefaler jeg Aleksandra på det varmeste, sier han.

- Jeg har også lært mye denne uken, sier Aleksandra.

Hun har fått snakke med masse folk, samt følge med når ordføreren snakker med folk.

– Det er stor forskjell på ordføreren i Tromsø og en ordfører i Russland. Tromsø-ordføreren er en del av folket, i motsetning til i Russland, der det vil være rart å småprate med ordføreren, forteller Aleksandra Seljeseth.

Politisk interessert

De har også jobbet med hvordan man holder en tale.

– Det mest spesielle denne uka var å få være til stede da de utdelte den første minnemedaljen.

Aleksandra er politisk interessert, og er medlem i AUF, men hun innrømmer at hun ikke har vært svært aktiv til nå.

– Et av mine mål er å bli mer aktiv i AUF til neste år, og virkelig sette meg inn i hva de gjør. Min politiske interesse var en av grunnene til at jeg ønsket å jobbe hos ordføreren. Det er jo en god anledning til å se hva som foregår på innsiden, og ikke bare få med seg det som omtales i media, sier Aleksandra.

14-åringen er ikke alene om å ønske å jobbe på ordførerens kontor. Det er stor etterspørsel blant ungdommer, spesielt i anledning Operasjon Dagsverk.

– Da har det hendt at det ikke er rom for alle, og jeg har måttet si nei til noen. Jeg oppfordrer likevel til å prøve seg, og om det ikke passer i den omgangen, er det bare å prøve igjen neste gang.

Hjort anbefaler også andre politikere til å ta inn ungdommer i yrkesveiledning.

- Det er til stor glede å få politisk engasjerte ungdommer på kontoret som har nye perspektiver, innspill og tilbakemeldinger som gir inspirasjon til å gjøre jobben bedre, sier han.

Thale Tøllefsen (14), som har skrevet denne artikkelen for iTromsø, var også utplassert i avisen som en del av PRYO-uken. Les også hennes debattinnlegg her!