Denne helgen arrangerer Besøkshundgruppa kurs for å rekruttere nye besøkshunder. Forrige uke skrev iTromsø at gruppen etterlyser flere besøkshunder. Leder for Besøkshundgruppa, Sigrid Marie Evensen fortalte da at besøkshunder er populært hos noen av byens sykehjem.

– Vi vil gjerne utvide tilbudet, men da trengs det selvsagt flere hunder også, sa Evensen.

– Deler gjerne

Lise Bakken var en av deltakerne på kurset i helgen, og hun tok med seg hunden Nico (4).

– Jeg har lenge tenkt at det kan være interessant å starte med dette. Nico er liten, allergivennlig, veldig kosete og sosial. Han hadde nok passet perfekt til å gjøre noen andre glad, sier Bakken.

Hun forteller at hun gjerne deler hunden sin med andre.

– Jeg er uføretrygdet, og har derfor mye tid og mulighet til å gjøre dette. Jeg skaffet meg selv hund etter at jeg ble uføretrygdet, noe som har gitt meg godt selskap. En annen ting som er viktig for meg er å komme meg ut, og det er jeg nødt til når jeg har hund. Hvorfor ikke dele dette med andre som har behov for kos og oppmerksomhet? Jeg har tid til det og jobber gjerne frivillig, sier Bakken som tidligere har jobbet i helsevesenet.

Hun er sikker på at dette er noe hun og Nico skal starte med.

16 deltakere

Leder for helgens kurs, Line Sandstedt forteller at 16 hunder deltok på kurset, og flere reiste til Tromsø for å delta.

– Det gikk helt strålende. Dette er helt vanlige familiehunder som ikke har deltatt på kurs før, forteller hun.

Enn så lenge er det vanskelig å si om de passer som besøkshunder, men foreløpig ser det lovende ut, sier hun. Nå må hundene trene på hverdagslige ting, slik som lydighet. Under kurset fikk hundene trent på å møte mennesker med en annen adferd enn hva de er vant til, og Emmy Westerlund fra hjemmetjenesten på Kvaløya var den såkalte «markøren».

- Det er viktig at hundene får en positiv erfaring med mennesker som har en litt annerledes adferd. Emmy har god erfaring fra hjemmetjenesten og vet hvilke mennesker hundene vil få møte i det miljøet, sier Sandstedt.

Først i september vil hundeeierne få vite om deres hunder kan bli besøkshunder.

– Nå skal de trene hjemme fram til en helg i september, da hundene skal gjennomgå en test for å se om de er skikket til å være besøkshunder, forteller Sandstedt.

Sandstedt håper selvfølgelig alle blir godkjent.

– Røde Kors var på besøk under kurset for å snakke om sin besøkstjeneste. De ønsker hundeførere og hunder i sin tjeneste, og jeg håper de fleste melder seg, forteller hun.

Emmy Westerlund får besøk av Lise Bakken og hunden Nico (4). Foto: Ronald Johansen
Maria Larsson med kongepuddelen Tindra (2) besøker «pasient» Natalie Løvland. Foto: Ronald Johansen
Torill Schneider Aarøen med hunden Hjallis (2) og Natalie Løvland. Foto: Ronald Johansen
ØVING: Emmy Westerlund og deltaker Elin Lilleby med sin Eurasier Qalle (2) får instruksjon av Line Sandstedt. Foto: Ronald Johansen