RUNDVANNET: I 1995 flyttet paret Willy Kaspersen og Rita Weenås Larsen til Rundvannet borettslag. De har siden den gang trivdes godt i området, men for to år siden da det kom nytt styre i borettslaget, møtte de på utfordringer.

– Lavmål

I mai 2014 fikk de et skriftlig advarsel fra styret i borettslaget etter at de mater fugler ved grensen til kommunal grunn. I brevet står det: « ... Styret har fått melding om daglig mating av fugler/måser som oppleves som svært sjenerende for alle naboer i nærheten av borettslaget. Du får denne skriftlige advarselen der du bes slutte med matingen av fuglene med øyeblikkelig virkning». Kaspersen forklarer at de fikk opplyst om at det også ble tatt et bilde av paret da de tråkket over ordensreglementet.

– Vi matet et andepar som har hatt tilhold i området her i seks år. Jeg syns dette rett og slett er lavmål at vi får skriftlig advarsel for det. Jeg har nesten ikke ord, sier Kaspersen.

Ordensregler

I borettslagets ordensregler står det at «mating av dyr og fugler på borettslagets eiendom tillates ikke. Det må ikke settes ut mat til egne dyr som kan tiltrekke seg fugler og andre dyr». Til tross for ordensreglene, mener Kaspersen at bildet beviser det motsatte av brudd på reglementet.

Advokat

– Vi ba om å få se bildene som ble tatt av oss, men det fikk vi ikke. Derfor fikk vi ansatt en advokat som skaffet oss bildene. De brukte to måneder på å svare på henvendelser fra advokaten vår. Bildene som vi omsider fikk, så ser man at vi står på borettslagets grunn, men vi hiver maten over på kommunal eiendom, sier han.

– Forskjellsbehandling

Videre påstår han at styret driver forskjellsbehandling av personer tilknyttet til borettslaget.

– Det har seg slik at jeg er flink til å si imot styret hvis jeg er uenig med dem. Dette har ikke falt i god jord. Siden første stund har vi følt oss forskjellsbehandlet av styret, sier han og legger til:

– Det er andre personer her i borettslaget som har meisekolber på borettslagets eiendom. De har hengt der i flere år uten at de har fått noen advarsel, sier han.

Legeerklæring

Kaspersen forteller at de har ved flere anledninger følt seg dårlig behandlet av styret.

– Jeg har blant annet fått tillatelse fra lege om å parkere i innkjørselen til boligen vår. Styret påsto at denne legeerklæringen ikke tilfredsstilte kravene, så jeg måtte skaffe en ny legeerklæring, sier han.

– «Barnehagementalitet»

iTromsø har vært i kontakt med andre som har tilknytning til borettslaget som også mener styret driver forskjellsbehandling.

– Det er rett og slett en «barnehagementalitet». Vi føler oss uverdig behandlet og overvåket, sier Kaspersen og får støtte av sin samboer.

– Det eneste vi ønsker er å få strøket advarselen, men vi har fått tilbakemelding fra styret at advarselen blir stående. Det er alvorlig for oss å få en slik anmerkning. Hvis vi får tre advarsler totalt, så må vi flytte, legger han til.

Taushetsplikt

Styreleder i Rundvannet borettslag, Ole Vidar Furnes, ønsker ikke å kommentere den konkrete hendelsen med mating av ender og henviser til sin taushetsplikt.

– Det jeg kan si er at det ikke ligger noen sanksjoner og trusler bak advarselen. Vi ber dem bare om å slutte med det, sier han.

Har ikke andre meisekolber

Videre peker han på ordensreglene i borettslaget som beskriver at det er ulovlig å mate dyr og fugler på borettslagets grunn.

Det at Kaspersen hevder at andre har meisekobler på eiendommen, uten å ha fått skriftlig varsel fra styret, mener Furnes er ukorrekt.

– Det kan hende at noen har satt opp noen fuglebrett, men jeg har ikke sett noen, sier Furnes.

– Ingen forskjellsbehandling

Det at styret driver forskjellsbehandling av beboerne avviser han.

– Vi driver ikke forskjellsbehandling. Jeg forstår at enkelte kan oppfatte ting som forskjellsbehandling, men vi er så rettferdig som over gode mulig, sier han.

Har dere fått klager fra beboere på styret?

– Ja, det har vi. Men vi forholder oss til regelverket på alle mulige måter. Det er noen som ønsker et regelverk som faktisk ikke gjelder. Konfliktene i borettslaget dreier seg som oftest om personkonflikter, sier han.

Ble fotografert: Rita Weenås Larsen (57) ble her fotografert mens hun matet ender. Ifølge Larsen og Kaspersen står de på borettslagets grunn og kaster maten over på kommunal eiendom. Foto: Privat