Tirsdag 19. mai hadde Espenes fått beskjed om å møte opp på UNN til innskrivning klokka elleve. Dette for å kunne faste i løpet av dagen, overnatte på sykehuset, for så å bytte nesrokateter påfølgende dag.

– Men da klokka ble 15.30 ville jeg legge meg ned fordi jeg har et liggesår som er ganske nyoperert, og som gjør at jeg ikke kan sitte oppe for lenge av gangen, forteller Espenes.

Avhengig av luftmadrass

På grunn av liggesåret er hun avhengig av å bruke luftmadrass når hun skal hvile. Noe hun forklarer at sykehuset var informert om på forhånd.

– En sykepleier fortalte meg at de hadde to tilgjengelige luftmadrasser på sykehuset, men at begge var defekte, legger hun til.

Da så Espenes seg nødt til å dra hjem for å faste og hvile i egen seng.

– I tillegg fikk jeg beskjed om å ta med min egen madrass til sykehuset dagen derpå.

Overrasket

Hendelsen gjør Espenes bekymret.

– Det er helt hull i hodet at pasienter skal dra med seg sin egen madrass til sykehuset. Burde ikke store sykehus ha bestilt inn nok egnede madrasser til pasientene sine, spør hun.

– Hva blir det neste, at alle pasienter må ta med seg egen seng hver gang de skal bli innlagt på sykehuset, legger Espenes til.

Det er ikke første gang at hun kommer borti uventede situasjoner på universitetssykehuset. Tidligere har hun opplevd å måtte vente åtte timer på akutten med ferskt operasjonssår.

– Jeg gruer meg egentlig hver gang jeg skal til sykehuset. Jeg opplever at kommunikasjonen på sykehuset ikke er slik som den skal, og at det er tungvint at det skal være sånn, sier hun.

– Ikke standard her

Kommunikasjonsrådgiver på UNN, Per-Christian Johansen, forteller til iTromsø at pasienten ble, i dette tilfellet, tilbudt en såkalt trykkavlastningsmadrass.

– Dette kan vi tilby pasienter med behov for dette, eksempelvis hvis de har ligge-, sitte- eller operasjonssår. Spesialmadrasser utover dette, av typen Nimbus som er en luftmadrass, koster mellom 35.000 til 40.000 kroner og er ikke standard ved sykehuset, sier Johansen.

Derimot er bare et fåtall tilgjengelige for enkelte avdelinger med ekstraordinært behov for det.

– I dette tilfellet var luftmadrassene ikke tilgjengelige, og da ble løsningen at pasienten fikk permisjon og overnattet hjemme før inngrepet, avslutter kommunikasjonsrådgiveren.