Stig Roar Locado sto fram i tirsdagens iTromsø og fortalte om hvor bittert det er å ikke være syk nok til å få behandling for hepatitt C-sykdommen. Han fikk støtte fra UNN-leger, som mener behandlingen av hepatitt C-rammede er både uverdig og uetisk.

Kjersti Toppe, som selv er utdannet lege, har tatt opp temaet hepatitt C-rammede i Stortingets spørretime.

– Det må være veldig frustrerende for dem som er motivert for å ta behandlingen og som har kommet seg ut av rusproblemene. Denne debatten må vi ta for denne gruppen har ingen talspersoner eller interesseorganisasjoner, sier Toppe.

Hun vil ha en justering av kravene til å få dekket behandling av hepatitt C – som ofte rammer rusmisbrukere.

– Det blir ekstra sårbart når det gjelder denne gruppen. Det er tydelig at behandlingen av disse ikke blir prioritert. Det må vi tørre å si. Her har man altså en behandling som virker og som gjør folk friske. Man har en kronisk sykdom som vil utvikle seg til en alvorlig leversykdom om man ikke får behandling. Vanligvis ville man ikke akseptere at man ikke skal gjøre noe. Men det aksepterer vi altså nå, sier Toppe.

Ikke sjans i dag

Hun har fått med seg historien til Stig Roar Locado og mener den illustrerer godt problemet.

– Sånne som Stig vil ikke ha sjans til å få behandling så lenge systemet er som i dag. Men vi må løfte opp debatten, selv om det er en krevende sak. Vi kan jo egentlig utrydde hepatitt C, sier Toppe.

Hun viser til at det er bevilget flere hundre millioner til behandlingen av hepatitt etter at de nye medisinene kom.

– Det er nye og dyre medikamenter og det kommer til å gå noen år før det kan bli et gratis tilbud til alle. Det er greit. Men jeg mener man kan se på kriteriene for å få støtte til behandling, sier Toppe.

Overrasket over antall syke

Hun sier hun ble oppmerksom på hepatitt C-problematikken etter et seminar som Dagens Medisin avholdt.

– Jeg ble overrasket over hvor mange det gjaldt og over måten arbeidet med denne lidelsen har vært prioritert, sier Toppe.

Hepatitt C er en leversykdom og graden av leverskade avgjør hvem som får gratis behandling gjennom Helfo og hvem som ikke får det. Toppe er enig med UNN-overlege Hege Kileng, som sier at man må gjøre en totalvurdering i hver enkelt sak og ikke bare se på leverens tilstand når stønad for behandling skal vurderes.

– Man kan ikke bare se på leveren. En tilleggsindikasjon kan jo være livssituasjonen; at man er veldig motivert for behandling og at det kan bedre livet betraktelig for pasienten – for eksempel ved å holde seg rusfri. Det er litt typisk at vi behandler diagnosen, ikke pasienten. Vi snakker om en justering av regelverket slik det er i dag, sier Toppe, som representerer Hordaland på Stortinget.

Skiller ikke på livssituasjon

Erik Hviding, avdelingsdirektør for avdelingen for legemiddel- og tannhelserefusjon i Helsedirektoratet, påpeker at det er viktig å skille mellom faglige behandlingsanbefalinger og kriterier for stønad til behandling.

– Kriterier for stønad til behandling vurderes ut fra de generelle refusjonsmålene som er fastsatt. Disse skal blant annet sikre lik rett til nødvendig behandling, og skiller dermed ikke på pasienters livssituasjon eller motivasjon. Det er ingen spesifikk begrensning for for eksempel rusmisbrukere i dagens vilkår for stønad til behandling med hepatitt C-legemidler, sier Hviding.

Han bekrefter at en behandling fort kommer opp imellom 500.000 og en million kroner.

– Ja, prisen per behandling er i stor grad avhengig om man greier seg med ett av de nye legemidlene eller må ha en kombinasjon av to. I utarbeidelse av budsjett for utgifter til hepatitt C-legemidler i Norge er det lagt til grunn en gjennomsnittspris per behandling/kur på 500 000 kr for 2015, sier Hviding.

FÅR IKKE HJELP: Hepatitt C-rammede Stig Roar Locado sto fram i gårsdagens iTromsø med historien sin. Han får ikke støtte til behandling for den smittsomme sykdommen selv om han har hatt den i 30 år nå. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen