Regjeringen vil etter planen sende forslaget om fritt skolevalg i videregående skole, på høring til høsten. Blir det en lovendring vil den ha effekt ved opptaket til skoleåret 2017/2018.

Forslaget går ut på at alle kan søke på videregående i andre fylker enn sitt eget hjemfylke. Dette såframt det er ledig kapasitet på skolen gjesteeleven søker seg til.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har en kunnskapsminister som tar elevenes utfordringer på alvor, sier Erlend Svardal Bøe, 4.- kandidat for Tromsø Høyre.

Hjemfylket dekker plassen

I forslaget heter det at alle elever gis ubetinget rett til finansiering fra bostedsfylket ved inntak på skoler i andre fylker.

- Forslaget sikrer at elevene nå gis større frihet ved valg av videregående skole. Unge Høyre har i en årrekke kjempet for å få innført nasjonalt fritt skolevalg, og dette forslaget er i riktig retning, sier Bøe.

Det er ikke adgang til fritt skolevalg i Troms i dag.

- Jeg forventer at fylkespolitikerne nå kommer på banen og foreslår det.

Skryt til Tromsø

Tromsø kommune har tidligere innført fritt skolevalg i grunnskolen.

- Det skal kommunen ha skryt for, sier Bøe og legger til at retten til å velge skole burde strekke seg lengre enn til kun å gjelde videregående skole.

- Den eneste trusselen mot fritt skolevalg i Tromsø kommune er om Arbeiderpartiet kommer til makten i høst.

Kostbart

Gruppeleder i Tromsø Arbeiderparti, Kristin Røymo, sier partiet er for nærskoleprinsippet.

- Saken er den at både folk og samfunn blir sterkest og tryggest når nærmiljøene blir tett og folk får et eierforhold til sitt lokalsamfunn, sier hun.

Hun legger til at de som har spesiell grunn til det selvfølgelig skal få bytte skole.

- Dette betyr ikke at vi trenger fritt skolevalg.

Hun sier videre at pengene burde prioriteres annerledes.

- Fritt skolevalg koster penger både i administrasjon og frakt. Vi ser for eksempel behov for flere lærere, og synes disse pengene burde bli brukt på det i stedet.

Arbeiderpartiets gruppeleder, Kristin Røymo, mener pengene burde brukes på lærere. Foto: Christer Pedersen