Utstillingen Sámi Stories: Art and Identity of an Arctic People, som formidler fortellinger om samisk historie, samfunn og kunst, åpner i kveld på Tromsø Museum etter å ha befunnet seg i USA det siste året.

– Samisk kunst er hyperpolitisk. Det har vært og er fortsatt et sterkt virkemiddel i å løfte blikket fra det eksotiske til det likeverdige, sier museumsdirektør Marit Anne Hauan.

Grunnlovsfeiring

Utstillingen som nå er vendt hjem fra USA var et samarbeid mellom Nordnorsk Kunstmuseum og Tromsø Museum, og ble produsert i forbindelse med den norske Grunnlovens 200-års jubileum i fjor.

– Vi har en av verdens eldste grunnlover som i tillegg har en egen urfolksparagraf. Vi ønsket å synliggjøre vårt mangfoldige Norge med denne utstillingen, sier museumsdirektøren.

Suksess i USA

Utstillingen som nå er tilbake i Tromsø hadde sin premiere på Scandinavia House i New York i mai i fjor, hvor den førte til rekordbesøk og overveldende respons.

– Det har vært en døråpner for samisk kultur i USA. Siden vi var der har Scandinavia House selv tatt initiativ til arrangementer med samisk fokus. Vi møtte mange som hadde samiske forfedre og som med denne utstillingen gjenoppdaget en del av sin egen historie. Det var en sterk opplevelse, sier konservator Dikka Storm.

Verdens største komsekule

Museet i Tromsø sendte noen av sine eldste samiske gjenstander over Atlanteren, som for eksempel en sjamantromme fra 1600-tallet. I tillegg har nye gjenstander blitt laget spesielt for denne utstillingen.

– Vi er veldig stolte over verdens største komsekule i sølv. Både komsekulen og sjamantrommen har brakt lykke over den lange reisen som utstillingen har vært på, sier museumsdirektøren.

Internasjonalt publikum

Museet i Tromsø har allerede to permanente samiske utstillinger, men de er bare på norsk. Denne utstillingen som skal stå fram til slutten av august er på engelsk.

– Endelig kan vi formidle både samisk kunst, historie og samtidskultur til våre mange tusen utenlandske besøkende, sier museumsdirektør Marit Anne Hauan.

Utstillingen Sámi Stories: Art and Identity of an Arctic People vises til og med 30. august og er produsert av Tromsø Museum, UiT Norges arktiske universitet i samarbeid med Senter for nordlige folk og Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

VÆR EN SAME: Utstillingen oppfordrer også besøkende til å ta på seg ulike samiske luer for så å se seg selv som same i speilet. Tanken er å vise fram den mangfoldige samiske identiteten. I bakgrunnen konservator Julia Dammann som gjør siste finpuss før åpning. Foto: Siv Eli Vuolab Foto: Siv Eli Vuolab
ØKOLOGI: Denne gjenstanden har en gang vært en leke som samiske barn i Billefjord i Finnmark har lekt med. Skallen og skjelettet av en and har blitt til et reinsdyr med slede. Denne gjenstanden er en av de om lag 2000 samiske gamle gjenstandene som museet nå har tatt fram fra lageret for utstillingen. Foto: Siv Eli Vuolab Foto: Siv Eli Vuolab
VERDENS STØRSTE: Den svensk-samiske kunstneren Randi Marainen har laget verdens største komsekule. Komsekulen i sølv ble laget i fjor og er plassert over en samisk komse fra 1900-tallet. Ifølge samisk tro vil sølvkuler beskytte barnet i komsa mot underjordiske krefter og brukes den dag i dag. Foto: Siv Eli Vuolab. Foto: Siv Eli Vuolab