Kristian Willanger, som er kommunikasjonsrådgiver hos møbelgiganten, sier at tromsøfamilien er først ute når Ikea kartlegger markedet før åpningen av sitt nye varehus. I tillegg til en stor spørreundersøkelse, skal Willanger i tur og orden på hjemmebesøk til ulike aldersgrupper.

Store forskjeller

– Vi ønsker å fylle vårt neste varehus med det tromsøfolk ønsker i sortimentet. Det er noe vi gjør i hele verden. På den måten tilpasser Ikea seg de lokale ønskene, sier han.

Kathrine B. Waaler kjøpte huset på Storelva for to år siden. Nå går hun og ektemannen Andreas (36) med oppussingsplaner. Og da passer besøket fra Ikea perfekt.

Nytt kjøkken

– Huset, som sto ferdig i 2006, trenger en ny kjøkkenløsning. Dessuten ønsker vi oss bedre garderobeløsninger og mer oppbevaringsplass generelt.

35-åringen sier at hun nødvendigvis ikke ender opp med Ikea-løsninger når hun og ektemannen gjør sine valg.

– Men vi tar med oss alle råd, sier hun.

Vaskehjelp på listen

Tobarnsmammaen forteller at hun har mange ønsker. Men aller øverst på listen står en vaskehjelp:

– Arthur (2) og Konrad (5) krever sitt. I en travel hverdag – jeg er eiendomsmegler og Andreas jobber med dataløsninger – blir det ikke mye tid igjen til huslige gjøremål.

Skapløsninger

– Dessuten vil jeg ha nye skapløsninger som går fra gulv til tak. På den måten slipper jeg støvtørking på de skapene.

Interiørsjef Sara Larsdotter Bendiksen sier at hun er ute etter å kartlegge hvordan tromsøfolk bor.

Finner løsninger

– Jeg jakter løsninger og behov. Med varehus over hele verden, er det ikke sikkert at tromsøværingene har samme ønsker som en innbygger i Tokyo.

I sitt arbeid bruker Bendiksen lasermåler når hun går fra rom til rom.

– Disse putter vi inn i vår database og kan på den måten hente ut skreddersydd løsninger.

Dette ønsker tromsøfolk

Tromsøfolk ønsker bedre plass og smartere oppbevaringsløsninger i hjemmene sine.

En fersk undersøkelse blant 300 personer tok for seg spørsmål rundt innredning av boliger. Samtidig er det lagt vekt på hvordan folk bor og livssituasjon.

Kjøkken og bad

Ifølge Kristian Willanger har nesten halvparten av de spurte pusset opp i løpet av de siste to årene.

– Fire av ti oppgir at dårlige garderobeløsning eller lite oppbevaringsplass på soverommet er viktigst å få gjort noe med. Nesten like mange synes det er for liten plass eller muligheter for oppbevaring på badet. En av fire sier at plassmangel eller dårlig planløsning på kjøkkenet er den største utfordringen de har hjemme.

Pusse opp

Willanger sier at kjøkken og bad er rommene de fleste ønsker å pusse opp. Deretter følger stuen og terrassen/uteplassen.

– Når det gjelder smak, jakter en av fire tromsøfolk skandinavisk stil med enkelt interiør og lyse tresorter. Nesten like mange foretrekker en minimalistisk stil best.

løsninger: Ifølge Kristian Willanger, ønsker tromsøfolk bedre plass og gode løsninger. Foto: John Strandmo