Torsdag annonserte det svenske flyselskapet Scandinavian Air Ambulance (SAA) sin første etablering i Norge.

De lanserer selskapet i Tromsø, hvor de skal forberede seg til anbudskonkurransen om de tolv helikopterbasene i Norge som legges ut på anbud i desember.

Strategisk lansering

Selskapet har jobbet strategisk med ekspanderingen til Norge, og administrerende direktør Henry Hansen avslører at Tromsø har vært målet helt fra starten av.

– Jeg har hatt lyst til dette lenge. Vi har jobbet strategisk og godt inn mot anbudsrundene og har allerede ansatt våre første ved kontoret her i Tromsø, forteller flymillionæren, som opprinnelig er fra Troms.

Nye arbeidsplasser

– I selve Tromsø vil vi kunne snakke om 30 ansatte med en base her. Hvis vi vinner flere baser i anbudskonkurransen vil vi snakke om over 100 arbeidsplasser i Norge, sier Marius Hansen, visedirektør i SAA, til iTromsø.

Seniorrådgiver i SAA er Göran Persson, tidligere statsminister i Sverige.

Han deltok også på torsdagens pressekonferanse hvor Norges-etableringen ble annonsert.

– Vi er her i Tromsø for å ekspandere vår virksomhet. Vi ser en utvikling i trafikken i medisinsk transporttjeneste og flere flyginger er internasjonale. Vi vet at det er uhyggelig viktig å ha på plass en transporttjeneste av god kvalitet når det handler om menneskeliv, og vi vil ha et godt samarbeid i Skandinavia.

Milliardkontrakt

Med et utgangspunkt i den nye basen på Evenes, som har budsjetterte driftskostnader på 50 millioner kroner i året, vitner det om store summer. Kontraktperioden for de tolv helikopterbasene går over ti år.

– Kjapt regnet tilsvarer det seks milliarder kroner. Det er bare et anslag, men det er ingen tvil om at det er snakk om store anbud. Realistisk sett håper vi på å vinne anbud på tre til seks baser, sier Marius Hansen.

14.000 turer

Selskapet er, med sine 14.000 pasienttransporter i året, det største i Norden og har etablerte baser i Sverige og Finland.

– Vi er ydmyk i konkurransen, men optimistisk i vår ekspandering til Norge. Luftambulanse er en interessant og samfunnsviktig sektor i vekst, sier Henry Hansen.

Helseforetakene har etablert det statlige selskapet Luftambulansetjenesten ANS, som i dag har kontrakt med operatørene Norsk Luftambulanse AS og Lufttransport AS.

For kommende kontraktsperiode er også Luftambulansetjenesten anbudsgiver som anbudsgiver. Prekvalifisering skjer i oktober og anbudslevering er i mars 2016.

Kontraktstart for anbudsvinner av helikopterbasene er i juni 2018. Neste år går også anbudene for flytransport ut.

Forberedt på konkurranse

Til stede var også ordfører Jens Johan Hjort, som ønsker lanseringen svært velkommen til Tromsø.

– Det er absolutt hyggelig med en slik etableringer her i Tromsø og det er en spennende satsing.

Stig Næsh, administrerende direktør i Lufttransport AS, selskapet som blant annet har kontrakt med basen i Tromsø, sier de er forberedt på anbudskonkurransen.

– Etter at det ble åpnet for internasjonal konkurranse, så har vi jo forventet at det vil komme andre bydere fra land utenfor Norge. Lufttransport er godt forberedt på anbudskonkurransen, sier Næsh.

FLYMILLIONÆR: Henry Hansen er administrerende direktør i det svenske selskapet Scandinavian Air Ambulance. De har nå kastet seg inn i anbudskonkurransen om Norges 12 luftambulansebaser. Foto: Tom Benjaminsen
VELKOMMEN: Göran Persson i Scandinavian Air Ambulance ble tatt godt imot av Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort da han ankom flyplassen tirsdag. Foto: Tom Benjaminsen
LUFTAMBULANSE: Ved basen i Tromsø er det Lufttransport AS som har kontrakt. Foto: Tom Benjaminsen
TOPPMØTE: Torsdag annonserte Nordens største ambulanseflyselskap sitt inntog i Norge. Fra venstre: ordfører Jens Johan Hjort, administrerende direktør Henry Hansen, seniorrådgiver Göran Persson og visedirektør Marius Hansen. Foto: Tom Benjaminsen