Siden 2013 begynte 19-åringen som lærling ved Blåst for å utdanne seg til å bli glassblåser.

– Når jeg var åtte år så var jeg på familietur i Henningsvær. På turen dro vi innom Engelskmannsbrygga og jeg fikk se prosessen rundt glassblåsing, og siden den gang har jeg hatt lyst til å bli det, sier Finne til iTromsø.

– Jeg elsker også varme, og synes det er spennende med flammer, så man kan vel si at yrket passer meg perfekt.

Skiller seg ut

Til nå har han nesten ikke møtt noen andre menn som er innenfor samme yrke.

– Når jeg gikk Design- og Håndverk på videregående var jeg den eneste gutten i klassen, sier han.

– I Norge fins det ingen såkalte glasskoler for utdannelse innen glassblåsing, men det har de både i Danmark og i Sverige, legger han til.

Eier og daglig leder ved Blåst Glasshytta, Silja Skoglund, har stor tro på 19-åringen, som er den første og yngste lærlingen som de noensinne har hatt hos seg.

– Han har den riktige drivkraften og lidenskapen som trengs. Noe vi allerede så når han var på utplassering her, sier Skoglund som har vel 20 års fartstid i bransjen.

Fysisk krevende

Det er ikke mange menn som går akkurat den samme yrkesveien som det 19-åringen har gjort.

– Det er nok slik at menn jobber som regel med industriell glassblåsing, mens kvinner jobber i glassverksted. Arbeidsoppgavene våre er flere, alt ifra å ta imot bestillinger, blåse, selge og ha kundekontakt. Dette lærer Julian også nå, sier Skoglund.

Men er ikke det å være glassblåser fysisk krevende?

– Det er jo det og man blir trøtt og sliten etter arbeidsdagen. I Italia er for eksempel ingen damer i verkstedet fordi det blir for varmt for dem.

– Men allikevel synes jeg det er ufattelig morsomt å holde på med dette.

Fremtidsplaner

I dag har Julian bare ett år igjen av lærlingtida ved Blåst.

– Om ti år er jeg nok fortsatt her. Selv om glassblåsing er mye større i utlandet, så følges ikke HMS-regelverket slik som det skal overalt. Flere steder jobber de uten hansker og briller, sier Finne.

– Men i denne jobben har man muligheten til å reise, og derfor får jeg uansett fylt på med kreativitet og gjøre det jeg virkelig vil jobbe med. Drømmen er og en gang starte et glass- og keramikkverksted og blåse liv i Mosjøen, hvor jeg er fra.

SKILLER SEG UT: Julian Finne (19) fra Mosjøen er den yngste og første lærlingen som Blåst Glasshytta har tatt inn noen gang. Foto: Katharina Mila Hesby