I april ble det kjent en bedragerisiktet mann innrømmer å ha svindlet Flyktningtjenesten for 4,5 millioner kroner.  Mannen var ansatt i Tromsø kommune.

Siden har debatten rundt Flyktningtjenesten rast. Blant annet ved at 13 tidligere ansatte skrev debattinnlegget Vi er ikke beroliget, Norberg!

Nå krever de ansatte svar fra kommunen.

Heksejakt

I en offentlig uttalelse til byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn, skriver de ansatte at det føles som en heksejakt på tjenesten, og at de kjenner på følelsen av manglende støtte fra kommunen og en usikkerhet på hva som vil skje fremover.

- Som nevnt gjør vi vårt ytterste for å opprettholde den daglige driften, men med en vedvarende usikkerhet på grunn av granskninger av tjenesten, samt feilaktige medieoppslag, frykter vi strukturelle endringer av tjenesten som vil medføre dårligere oppfølging og et dårligere faglig tilbud. I en slik situasjon er det noen av oss som vil vurdere våre stillinger ved tjenesten, skriver de i uttalelsen.

Vanskelig å ikke si ifra

En av de som har signert uttalelsen er Anne Grotnes. Hun er programkoordinator i Flyktningtjenesten.

- Vi har ikke noe imot en granskning, det kan komme mye godt ut av det. Men det vi frykter er endringer som vil gjøre det faglige tilbudet vårt til flyktningene dårligere. Da blir det vanskelig for enkelte av oss å fortsette i jobben, sier hun.

I uttalelsen skriver de ansatte: Det som startet med en utro tjeners kriminelle handlinger har nå ført til at vi opplever at det faglige arbeidet vi gjør ved Flyktningtjenesten per i dag blir stilt spørsmål ved, uten at vi får ta til motmæle.

Lenger ned i uttalelsen stiller de spørsmål til kommunen om de har tillit til det faglige arbeidet de gjør, og hvor lenge sakene skal få gå uimotsagt i media uten at korrekt informasjon blir gitt som tilsvar.

- Vi mener vi har et faglig tilbud som er godt. Det er vanskelig å la være å si ifra da, sier Grotnes, og fortsetter:

-Det er snakk om oppegående mennesker som ønsker å bidra til samfunnet og bli kvalifiserte. Vår jobb er å legge til rette for at dette skal oppnås raskest mulig.

Hun viser til ordfører Jens Johan Hjort som sier Tromsø er best i landet på å ta imot flyktninger.

- Vi gjør en god jobb, og det ønsker vi å fortsette med, sier Grotnes.