VG: Fire viner fra Sør-Afrika ble fjernet fra vinmonopolets hyller med umiddelbar virkning fredag, etter at det dukket opp mistanke om at det kunne finnes spor av glasskår inne i flaskene.

Torsdag denne uken fikk Vinmonopolet beskjed fra det finske vinmonopolet om at de hadde trukket en hvitvin fra Sør-Afrika fra det finske markedet. I Sverige ble salget av seks typer vin stanset fredag.

Ifølge Systembolaget er alle vinene tappet på det samme tapperiet i Sør-Afrika.

– Det kom beskjed fra Finland i går om at en hvitvin som ikke er til salgs i Norge kunne inneholde glasskår. Nå viser det seg at dette også kan gjelde enkelte rødviner som finnes på det norske markedet, sier informasjonskonsulent Ida Brenden Engholt ved Vinmonopolet til VG.

Trenger du forslag til vin? Sjekk ut ukens vinspalte.

Vet ikke hvor de er solgt

Vinene som er trukket fra det norske markedet beskrives av Vinmomopolet som populære og kjente. De selges flere steder i landet.

– Det er helt umulig å vite hvor de har blitt solgt, så derfor må vi må trekke det vi har. De kundene som har kjøpt og føler seg usikre, kan returnere disse og få pengene tilbake, sier Brenden Engholt.

Heller ikke Systembolaget vet hvor flaskene som kan inneholde glasskår er solgt. De opplyser at fire av de seks vintypene er en del av standardutvalget, mens to av vintypene er bestillingsvarer.

Vinmonopolet sier til VG at de ikke har fått noen tilbakemeldinger fra kunder som har oppdaget glasskår, og sier at sjansen for at noen får det er minimal.

– Vi gjør dette for å være på den sikre siden, sier Brenden Engholt til VG.

Disse har blitt trukket

Disse vinene er fjernet fra Vinmonopolet:Two Oceans ShirazAllesverloren Cabernet SauvignonAllersverloren ShirazAllesverloren Tinta Barocca

Disse vinene er fjernet fra Systembolaget:Allesverloren Cabernet SauvignonAllesverloren ShirazAllesverloren Tinta BaroccaDurbanville Hills, PinotageDurbanville Hills, Sauvignon BlancFleur du Cap Chardonna