OLDERVIKA: Det var litt av en fangst som ventet da fiskeren Jonny Svendsen fra Vågnes dro opp garnet i Ullsfjorden tirsdag formiddag. Over rekka kom nemlig en 1,70 meter lang og 50 kilos tung hai.

– Jeg er bare glad for at den var død, utbryter Svendsen.

Han forteller at han ikke så haien før han hadde dratt inn garnet.

– Jeg fikk sjokk – jeg visste jo ikke hva det var, forklarer fiskeren, og legger til at han ikke har sett lignende siden han startet fiskekarrieren i 1968.

Spekulerer

Svendsen leverte den uvanlige fangsten til eier og daglig leder ved Oldervik Fiskeindustri AS, Hans Ivar Pedersen, som leier ut bygningene til fiskemottaket i Oldervik. Heller ikke han har sett lignende, men medgir at den ligner på en håbrann, en relativt vanlig hai i norske farvann.

– Men vi har aldri fått inn håbrann på den størrelsen. Jeg la ut bilder av fangsten på Facebook, og noen der påstår at det er en gråhai, sier han.

Svendsen, som har tatt håbrann flere ganger i løpet av sin lange karriere, mener tirsdagens fangst skiller seg vesentlig fra dem han har fått før.

– Den ligner ikke i det hele tatt. De er tykkere og kortere, sier han.

Sikker forsker

Professor i arktisk og marin biologi ved UiT – Norges arktiske universitet, Malcolm Jobling, mener imidlertid at det er en håbrann Svendsen har fått.

– Det er en liten småtass! Jeg er nesten helt sikker på at det er en ung håbrann, utbryter professoren etter å ha sett bildene av fangsten.

Ifølge Jobling kan nemlig haien bli mellom to og en halv og tre meter lang og veier rundt 200 kilo.

– Såpass store haier holder seg imidlertid til åpne farvann og går ikke så nært kysten som de yngre haiene, forklarer han.

Haien spiser som regel stimfisk som sild eller makrell, men kan også gå etter torsk, sei og hviting.

– Det er ikke en hvithai, for å si det sånn. Jeg tror ikke man trenger bekymre seg for å bade her, legger han til.

- God middag

Det er heller omvendt. Ifølge biologen er nemlig håbrannen en nydelig matfisk.

– Håbrannkoteletter er det sjeldent man får tak i i dag, men de er helt fantastiske, sier han.

Å fiske dem er dog ikke lov. Håbrannen er nemlig rødlistet som utrydningstruet og er derfor totalfredet, men fanges som bifangst av og til.

Jobling opplyser at det rapporteres om fangst av håbrann to til tre ganger i året.

– Men jeg tror det reelle antallet hai fanget er høyere, legger han til.

HÅBRANN?: Jonny Svendsen mener haien ikke ligner på noen håbrann han har sett tidligere, men professor Malcolm Jobling ved UiT er av en annen oppfatning. Han er sikker på at det er en håbrann. Foto: Hans Ivar Pedersen