Onsdag i neste uke samler koret sine sangere samt andre musikere og skuespillere til «Konsert i Mandelas ånd» i Sparebankens festsal i Tromsø. Pengene de får inn på billetter og gaver på konserten, går uavkorta til foreldreløse, nyfødte barn i Sør-Afrika; nærmere bestemt til mottakshjemmet New BeginningZ i Pretoria.

Sjekk ut Gaiden for å se hva som skjer i Tromsø by!

Barna på dette mottakshjemmet har ofte aids-syke foreldre som ikke selv er i stand til å ta seg av sine nyfødte. Noen av barna blir dumpa på gata i håp om at andre kan ta vare på dem.

Dagen før Mandela

– Første gang vi arrangerte en slik konsert, var 10. juni 2005, dagen før den store Mandela-konserten i Tromsdalen i 2005 hvor mer en 20.000 mennesker i strålende junivær fikk oppleve et internasjonalt stjernekobbel av artister og hvor Nelson Mandela selv avslutta si berømte tale med ordene «Vi er nå alle afrikanere». Vi ante ikke da at dette skulle bli en tradisjon. Bortsett fra året etter da koret var i Italia, så er dette blitt en årlig foreteelse, sier korsangeren Roald Karlsen som alle disse årene har vært ei drivkraft for å få gjennomført veldedighetskonserten.

Motiverende

– For oss er det veldig motiverende å kunne gjøre dette – at vi i vår overflod kan hjelpe noen av dem som trenger det aller mest. Fra alle tilbakemeldingene vi får fra New BeginningZ vet vi at pengene vi får inn er til svært stor nytte. I fjor ga konserten 24.000 kroner som uavkorta ble sendt til mottakshjemmet. For det kunne de kjøpe seg den bruktbilen de lenge hadde hatt et stort behov for, men ikke hadde hatt råd til å anskaffe, forteller Karlsen.

– Dette blir første gang jeg medvirker på konserten, og det er ei stor glede å få den muligheten, sier den klassiske sangeren Gro-Anita Gyring Kval.

Gode støttespillere

I tillegg til koret med sine 30 sangere, er det flere andre artister som stiller opp gratis på konserten. Noen er nye i denne sammenhengen, andre, som pianisten Sergej Osadchuk, har vært med så godt som årlig.

– Vi får også god støtte fra annet hold. Byens aviser bidrar med gratis annonsering, Sparebank 1 Nord-Norge låner oss salen og har gitt tilsagn om å doble inntektene om vi klarer å øke dem fra i fjor, forteller Roald Karlsen.

For 4. gang vil Sør-Afrikas ambassadør til Norge være til stede på konserten.