LUNHEIM: 2. juni hadde jeg sinnssykt lyst på hamburgere til middag. Dog var det vanskelig å se bort fra at det samtidig var den italienske nasjonaldagen, noe som absolutt burde markeres.
Det slo meg at man skulle kunne kombinere burgertrang med middelhavsnasjonalisme – og jeg endte derfor opp med en kombo-burger – som dessuten fikk selskap av litt italiainspirert snacks ved siden av.
FLERE BURGEROPPSKRIFTER? Fargerike burgere
Kort fortalt så har jeg brukt grunnoppskriften til de italienske kjøttbollene «polpette», men servert dem som burgere.
Om det funket? Som juling!
Polpette-burger
300 g karbonadedeig
100 medisterdeig
2 eggeplommer
125 g griljermel
50 g revet parmesan
1/2 dl hakket persille
1–2 ss fersk timian/oregano
2 knuste hvitløkfedd
1 dl kyllingkraft
Salt og sort pepper
4 skiver parmaskinke
Bland sammen alle ingrediensene unntatt skinke til en farse og sett til side i en halvtime.
ENDA MER BURGERE? Tex-mex-burgere på grillen
Lag fire store baller av farsen (og rull dem gjerne i griljermel om du vil ha dem litt sprø etter stekingen). Trykk ballene flate, legg skinke på toppen av burgerne og stek i olje/smør i to-tre minutter på hver side.
4 burgerbrød (eller boboli)
4 skiver gorgonzolaost
4 skiver tomat
4 salatblader
(Ketsjup og/eller pesto)
Smør ev. ketsjup eller pesto på bunnen av et brød. Bygg på med salatblad, tomatskiver, burger og gorgonzola før du topper med brød.
Fritert aubergine
1 aubergine
4 ss hvetemel
50 g parmesan
Salt, pepper, tørket oregano
3–4 dl nøytral olje
Del auberginen på langs og skjær i halvmåner. Legg på et fat og strø over salt. Etter en halvtime rister du av væsken som saltet har trukket ut fra auberginen og legger over det hele i en bolle der du har blandet mel og parmesan. Rør rundt med hendene og se til at det er mel/ost rundt all aubergine.
Friter i varm olje til auberginene får fin og gylden farge. Legg opp på tørkepapir, strø over litt mer salt, pepper og oregano. Spis med en gang!
Server burgerne og auberginene sammen med ovnsbakte potetbåter og kanskje litt mer salat.
I glassene passer en lys italiensk øl – eller kanskje en Primitivo?
Buon appetito!