Advokat og gårdeier Hjallis Bakke kom over bunkeren da han restaurerte bygården i 2001. Da bestemte han seg for å ta vare på byggverket som okkupantene laget under siste verdenskrig. Nå er bunkeren historie.

Måtte vike

Bakke forteller at krigsminnet, som skulle brukes i forbindelse med gatekamper, var strategisk plassert på hjørnet av Storgata og Nordre Tollbodgate. Det var utstyrt med feste for mitraljøse og skulle romme flere soldater.

– Familien har kjent til og pratet om bunkeren i lang tid. Men den kom for en dag da vi gravde ut kjelleren i huset. Da ble vannet fjernet og betongen renset og tørket.

Ingen forhold til

Advokat Bakke erkjenner at han ikke har noe forhold til bunkeren.

– Utvendig var den skjult av et hevet fortau med gelender. Nå skal det fjernes og erstattes med et fortau på gateplanet. Mot huset blir det laget en ny mur hvor det skal beplantes inn mot veggen.

Kjøpte huset

Hjallis Bakke forteller at han kjøpte huset i 1987. Inntil da hadde det vært i Holm-familiens eie i mange tiår. Blant annet hadde det vært skomakerverksted i sjåen og malerbutikk i hovedhuset.

– Vi gjorde alt om til et praktisk advokatmiljø rundt årtusenskiftet. Da valgte jeg å ta vare på bunkeren. Siden har jeg ikke tenkt på rommet – før gravemaskinene sto på utsiden, sier tromsøadvokaten.

Stadig færre

Leif Arneberg i Tromsø Forsvarsmuseum beklager at kommunen fjerner et nytt krigsminne.

– Vi har ingen myndighet til å gjøre noe fra eller til. Men hovedoppgaven til museet er å ivareta historien – spesielt fra andre verdenskrig.

Sørgelig

– Sett med krigshistoriske øyne er det sørgelig at det ene byggverket etter det andre blir ødelagt. Personlig har jeg vært i bunkeren og konstatert at den var i meget god stand. Men det er hensyn byråkratene i kommunen ikke vektlegger når de river, konstaterer Leif Arneberg.