Høyre vil at Tromsø kommune skal utrede muligheten for å gi et faglig tilbud i sommerferien.

Partiet viser til at det allerede er flere norske kommuner som gir slike frivillige tilbud i sommerferien for at elever skal kunne bruke sommeren til å hente seg inn igjen.

– Det er viktig å kunne gi et slikt tilbud til de som sliter. Ambisjonen til Tromsøskolen må være å bli best i landet, og det er mye som ligger til rette for å klare det, sier Høyres ordførerkandidat, Kristian Støback Wilhelmsen.

Snarest mulig

– Når er det realistisk å tro at et tilbud i form av sommerskole kan være på plass?

– Det er vanskelig å si. Det må utredes først, men jeg vil at vi skal starte arbeidet med det så fort som mulig. Jeg hadde ikke foreslått dette hvis vi ikke hadde hatt som mål å få det til. Når andre kommuner klarer det så trenger ikke vi være noe dårligere, sier ordførerkandidaten.

Lese- og skrivegaranti

Wilhelmsen legger til at Høyre har flere ideer for hvordan man kan bedre Tromsøskolen.

– Om vi får fornyet tillit til høsten vil vi innføre en lese-, skrive- og regnegaranti, og sørge for at Tromsø blir best i landet på kunnskapsteknologi. Tenk så frustrerende det må være for mange foreldre og elever å sitte rundt kjøkkenbordet å oppleve at de ikke får til leksene.

Han mener kommunen må sørge for at elevene sitter inne med de grunnleggende ferdighetene og et solid faglig fundament så tidlig som mulig i skoleløpet.

Løfte eleven

På spørsmål om hva ordførerkandidaten legger i ordet «garanti» viser Wilhelmsen til kartleggingen av en elevene i skolen:

– Garantien handler om at vi, så snart vi ser at eleven ikke holder et høyt nok nivå, må sørge for å løfte eleven.

– Men hvordan skal man klare å realisere en slik garanti?

– Det må settes inn ressurser med en gang. Vi vil nok aldri få en perfekt skole, men det handler om å ta grep så snart man ser at en elev sliter, sier Wilhelmsen.

Foregangskommune

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen understreker at regjeringen vil at norske elever skal lære mer.

– Men vi er helt avhengige av aktive kommuner som tar ansvar for å styrke skolen lokalt, sier kunnskapsministeren og viser til at Tromsø har satset offensivt på skolen de siste årene.

– Tromsø er nylig blitt en realfagskommune, og er i tillegg en foregangskommune når det gjelder å gi lærere faglig påfyll gjennom videreutdanning.

– Reparasjon

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Kristin Røymo mener lese-, skrive- og regneferdigheter er det viktigste man kan tilby elevene.

– Jeg er veldig glad for at Høyre nå er enige med Arbeiderpartiet i at dette er det aller viktigste vi kan gjøre for elevene. Det er kjempebra, men for å få det til så trenger vi flere lærere i Tromsøskolen. Det må vi gjøre først av alt, og i tillegg trenger å få de estetiske og praksisnære fagene tilbake i skolen.

Hun mener sommerskole blir som en reparasjon for det elevene ikke har fått av storsamfunnet i den grunnleggende skolen.

– Jeg mener alle burde få mulighet til å søke seg inn på sommerskole, både de flinke og de som sliter. Men det er mye vi må jobbe med før vi kommer til det punktet, konstaterer Røymo.