RÅDHUSET: Dersom det var valg i dag ville de tre sosialistiske partiene Rødt, SV og Arbeiderpartiet feie ut det borgerlige byrådet fra maktens korridorer i rådhuset.

I iTromsø/NRKs meningsmåling ville 23 av 43 kommunestyrerepresentanter ha partibok fra et av de tre partiene.

– Det er gledelige nyheter, og noe jeg vil beskrive som en trend som har vart over tid, sier Rødts førstenavn Jens Ingvald Olsen.

Klare «Tromsøsaker»

Rødt er partiet som prosentuelt kan vise til den største økningen. Partiet øker oppslutningen fra 7,2 til 10,6 – en økning på nesten 48 prosent.

– Jeg tror at det er betaling for langt og seriøst politisk arbeid. Vi har vist over lang tid at vi er villige å kjempe for viktige Tromsø-saker, sier Olsen – og peker på kampen mot OL, Troms Kraft-saken og arbeidet for flyktninger og asylsøkere.

Ingrid Marie Kielland – SVs førstekandidat – er fornøyd over at partiet kan vise til en økning i Tromsø når partiet sentralt sliter tungt på meningsmålingene. I en fersk meningsmåling i Vårt Land er partiet nede på 2,4 prosent - og er dermed under sperregrensen til Stortinget.

«Bjellesau»

– Tromsø er foregangskommune for andre deler av landet. Vi har klart å sette fokus på – og få oppmerksomhet rundt – gode SV-saker – noe jeg tror vi får uttelling for lokalt, sier hun.

Eksempelvis sosial boligpolitikk, grønne kommunikasjonsløsninger – og aktivt naturvern.

– Vi har vært veldig tydelige på at vi vil verne eksempelvis Holt og Tromsømarka. Det har tromsøværingene lagt merke til, sier Kielland.

– Fikk en trøkk i 2011

Arbeiderpartiet går også kraftig fram i meningsmålingene, og er det eneste av de tre partiene som ligger godt over den statistiske feilmarginen. Partiet øker med 9,1 prosentpoeng – og ville øke antallet kommunestyrerepresentanter fra 11 til 15 dersom det var valg i dag.

– Vi fikk en trøkk i trynet i 2011 da velgerne veldig tydelig sa ifra at de ønsket et maktskifte. Vi har brukt tiden siden den gang til å gå i oss selv, til å snakke med folk og lytte – og til å forme en politikk som er forankret i folks virkelighet i dag, sier Kristin Røymo – byrådslederkandidat til partiet.

Anti-privatisering

En av tingene som er blitt sentralt i partiets arbeid er å søke samarbeid og langsiktige løsninger.

– Vi har prøvd å åpne for bred enighet rundt spørsmål som E8 og andre viktige miljøløsninger. Vi har også prøvd å dempe motsetningene mellom blokkene – motsetninger som har ført til en lang rekke unødvendige omkamper om en rekke saker, sier hun.

De tre røde partiene mener at deres kamp mot det borgerlige byrådets privatiseringer av kommunale tjenester har betalt seg i større velgeroppslutning.

– Velgerne har avslørt at det kun er ideologiske grunner til byrådets privatiseringsbølge. De er drevet fra skanse til skanse og har ikke kunnet forklare privatiseringene–og det har velgerne skjønt, sier Jens Ingvald Olsen.

Uenige om parlamentarisme

Den kraftigste skillelinjen mellom de tre partiene er styringsmodellen i Tromsø–parlamentarismen. Både SV og Rødt står steilt på at de ikke vil sitte i et byråd–uansett hva. Arbeiderpartiet på sin side er tilhengere av et parlamentarisk styringssystem.

– Det vi imidlertid er enige om er at vi kommer til å støtte et byråd ledet av Arbeiderpartiet–selv om vi ikke sitter i det. Og et mindretallsbyråd er også å foretrekke slik at et fremtidig byråd ikke blir like arrogant som dagens, sier Olsen.

Parlamentarisme light

De tre partiene garanterer at parlamentarismen i Tromsø - dersom de tre får flertall - skal bli langt billigere og mer gjennomsiktig enn dagens system.

- Vi vi stramme inn bruken av rådgivere, vi vil ha mer demokrati og gjennomsiktighet - og den nye loven som gjør det mulig å hemmeligholde byrådsaker skal ikke brukes i Tromsø, sier Kristin Røymo.

KONGELAG? Arbeiderpartiets Kristin Røymo (til venstre), Rødts Jens Ingvald Olsen og SVs Ingrid Marie Kielland har eget flertall i kommunestyret i iTromsø/NRKs meningsmåling. Foto: Ronald Johansen