11. januar 2014 ble 13 år gamle Sara og hennes venninne Tiril (11) påkjørt og drept på Bjørkelangen. De to jentene kjørte en tur med ponnien Kaktus da en bil som kom bakfra traff dem. Saras far, Jostein H. Sandsmark, har skrevet bok om sorgen han opplevde etter tragedien. Han har også reist rundt om i Norge og snakket om sorgen. Søndag skal han til Elverhøy kirke og mandag kveld er det Korken kirke som står for tur.

– Jeg tror det blir kjempespennende. Sorg er et tema som rører i dypet på folk. Det er godt å snakke om når man er i sorg selv, men dette arrangementet er for alle, ikke bare for dem som sørger. Sandsmark har en tydelig kristen profil. Han har vært sint på Gud, men har likevel klamret seg til et håp om at datteren har det bra hos Gud og at han var der da ulykken skjedde. Dette håpet er det vi i kirken formidler, sier sogneprest Birgit Lockertsen i Kroken kirke.

Ta med barna

Hun mener at sorg er et viktig tema å ta opp.

– Det eneste som er sikkert er at vi kommer til å miste noen som står oss nært og at vi selv skal dø en dag, sier Lockertsen.

Arrangementet i Kroken kirke er spesielt tilrettelagt slik at også barn kan være med i kirken.

– Vi er den eneste kirken som har valgt å tilrettelegge også for barn. Jeg synes det er viktig, for barn sørger også, sier Lockertsen.

Hun mener det er bra å involvere barna i sorgprosessen.

– Jeg synes det er fint at stadig flere barn er med i begravelser. Før ville man skåne barn fra sorgen og lot de ikke ta del i den. Men folk i alle aldere opplever sorg. Det er noe naturlig. Det gjør ikke noe at barn ser at voksne er lei seg, men det er viktig å snakke med barna om det og fortelle hvorfor det er slik, sier sognepresten.

Sanger

Arrangementet mandag kveld vil foregå som en samtale mellom Sandsmark, Lockertsen og Eiliv A. Larsen, en prest som Sandsmark reiser sammen med. Innimellom vil koret Kroken Tweens fremføre sanger. En av sangene de skal fremføre er skrevet til Sandsmark datter Sara.

– Hun var aktiv i Oslo Soul Children og de har fått laget en sang til henne. Den skal koret vårt synge, sammen med fire andre sanger, sier sognepresten.

Sangen heter «Engel på jord» og er skrevet av Knut Bjørnar Asphol.

Takler sorg ulikt

Det går ikke an å forberede seg på sorg. Man vet ikke hvordan man vil reagere når døden kommer.

– Vi er alle forskjellige, og vil derfor takle det ulikt. Utfordringen i familier er ofte å forstå at vi ikke sørger likt. Noen vil at de andre skal sørge sånn som de gjør, for de anser den måten å sørge på som den rette. Slik er det ikke. Det finnes ikke noe rett og galt. Man takler sorg forskjellig, sier sognepresten.

Hun tror at mange er flink til å snakke om sorgen innad i familie, men at nettverket rundt er usikre på hvordan man skal snakke om det.

– Alle kommer til et punkt da de ikke vil gå på butikken. Der er de usynlige. Folk går omveier for å slippe og snakke med den som er i sorg. Det er ikke ondsinnet, men de vet ikke hva de skal si. Noen er også redde for å si noe som får den sørgende til å bli lei seg og begynne å gråte. Men vedkommende er allerede trist, forteller Lockertsen.

– Si hei

Hun har et enkelt råd til de som synes det er vanskelig å vite hvordan man skal omgås noen som sørger.

– Si hei og se på personen. Du trenger ikke å gjøre så mye mer enn det. La folk få snakke og si det som det er, sier hun.

Som sogneprest snakker hun med mange som er i sorg.

– Fra kirken sin side forsøker vi å følge opp alle som mister noen ved ekstra brå død, men det er dessverre ikke alltid vi klarer det. Man kan alltid ta kontakt med en prest. Vi har en annen måte å jobbe på en andre som tilbyr samtaler. Vi skriver ikke ned noe, så man har muligheten til å si alt man ønsker der og da, uten at det er noe som dras opp igjen senere. Vi har også taushetsplikt, sier hun.

Sinne

Videre forteller hun at mange får dårlig samvittighet etter at noen som står dem nær har dødd.

– De tenker kanskje at det er noe de skulle ha gjort annerledes. Det hjelper å snakke om det. Veldig ofte er det slett ingen grunn til å ha dårlig samvittighet. Men ved å snakke om det så får man satt ord på det og da kan man bli ferdig med det og legge det bort, sier hun.

Det er også helt normalt å reagere med sinne.

– Når man tror at Gud er god, også rokkes grunnvollene, da blir man sint. Slik er det for mange som er i sorg, sier hun.

Sorggruppe

Å føle seg ensom og alene er også en vanlig reaksjon.

– Mange føler seg ensomme i sorgen, særlig etter at det har gått ett år. Da mener de rundt at man skal være ferdig med sorgen. Men man blir ikke ferdig med sorgen. Sorg går ikke over, men den forandrer seg og tar ny form, sier Lockertsen.

Til høsten håper sognepresten å ha på plass en sorggruppe i kirken.

– Vi har hatt det tidligere også. Det er mange som synes det er godt å møte andre som også sørger. Da ser man at man ikke er alene, forteller hun.

Velkommen: Mandag kveld åpner sogneprest Birgit Lockertsen dørene til Kroken kirke og inviterer til samtale med Jostein H. Sandsmark. Foto: Monika Aaserud Foto: Monika Aaserud
Foto: Monika Aaserud
Foto: Monika Aaserud