RakettNatt Music and Arts Festival har innledet et noe særegent samarbeid i forkant av festivalen som går av stabelen 28. august i år. Med seg på laget har de nemlig fått Andøya Space Center og Nordnorsk Vitensenter. Noe som bidrar til et originalt festivalbilde.

– Musikk er jo fysikk i aller høyeste grad og dermed er det naturlig å mikse musikk med vitenskap. Vi har jo rakettkiosken som profil bak festivalen og kanskje er det ikke tilfeldig at byens maskot er utformet som en rakett? Nord-Norge huser ledende aktører innen romrelatert forskning, og vi tror dette samarbeidet gir festivalen mer innhold og «edge» forklarer Katrine Blom, daglig leder i RakettNatt Music and Arts Festival.

– Mye smell og pang

Daglig leder ved Andøya Space Center, Arne Hjalmar Hansen, forteller at invitasjonen til samarbeidet ble godt mottatt på romsenteret.

– Det er første gang vi er med på noe slikt. Vi har et nasjonalt mandat om å bidra til å øke interessen for realfag og teknologi. Det er dermed viktig for oss å spre kunnskap om romvirksomhetens nytte og betydning for samfunnet. Dette er ikke bare noe ekstraordinært som noen få holder på med, men samfunnsnyttig. En festival i Tromsø er dermed absolutt en arena som er interessant for oss, sier han og legger til at de blir å bidra med mye moro under festivalen.

– Det blir aktiviteter i samarbeid med Vitensenteret lørdag formiddag. Her skal vi ha rakettverksted der barn i alle aldre kan få bygge sin egen rakett og skyte de. Det blir også konkurranse der vinneren får både reise og opphold på Andøya Space Center, forteller Hansen.

– Vi skal ha et stort vitenshow med fokus på raketter på scenen. Så her blir det mye smell og pang, legger Hedinn Gunhildrud, pedagog ved Nordnorsk Vitensenter, til.

Tar ut temaet

Både Hansen og Blom peker på at rakett- og romforskning er i tråd med temaet under festivalen.

– Tromsøfolk har et nært forhold til rakettkiosken og nordlendinger har kanskje et nærmere forhold til himmelen enn folk sørpå på grunn av nordlyset og stjernehimmelen. Målet er jo å bygge et bedre innhold i festivalen, og ved at vi har fått disse aktørene med på laget tar vi ut temaet til det fulle, sier Blom.

– Norge er en av de eldste romnasjonene i verden og det meste av norsk romforskning skjer i Nord-Norge. Jeg har kjøpt pølse i brød på den kiosken i snart 50 år, og har aldri før tenkt på at kiosken ser ut som en rakett. Men når vi ble opplyst om dette, tenkte vi straks at dette måtte vi være med på, legger Hansen til.

Kombinerer: Under årets RakettNatt skal vitenskap og romforskning kombineres med musikalske opplevelser. FOTO: Daniel Mikkelsen for RakettNatt Foto: Daniel Mikkelsen/RakettNatt