Byutviklingskomiteen i Tromsø kommune innkalte tirsdag byråd Britt Hege Alvarstein (Frp), Statens vegvesen og Polarporten AS til høring om Tindtunnelens planbehandling.

- Vi i komiteen ønsker å få klarhet i prosessen som har pågått siden 2012 og den uenigheten som er mellom Polarporten AS og byrådet, sier komitémeldem Gunn Sissel Jaklin (Ap), som i komitéleder Frid Fossbakks (H) fravær ledet møtet.

- Løgn

Terje Walnum, prosjektleder for Tindtunnelen, hevdet under høringen at byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp) bevisst har misledet kommunestyret.

– Da Gunnar Pedersen i Høyre etterlyste behandling av Tindtunnelen i kommunestyret 25. mars ble det hevdet av byråd Alvarstein at vi ikke hadde levert en plan, kun en konsekvensutredning. Det stemmer ikke, og vi har altså ikke hørt noe om dette fra byråden på de 31 månedene hun til da hadde hatt saken til behandling, sier Walnum, som ønsker planene sendt ut på offentlig høring.

I tillegg hevder Walnum at ventetiden har kostet samfunnet i Tromsø og omegn over en halv milliard kroner.

– Ifølge Vegvesenets kalkylemodeller har prosjektet et samfunnsøkonomisk overskudd på 1,2 milliarder kroner. Hvert år behandlingen utsettes, påføres altså samfunnet et økonomisk tap på vel 125 millioner i året. Siden planen ble fremmet i 2012 og fram til i dag utgjør det over en halv milliard kroner, sier prosjektlederen under høringen.

Avviser påstandene

Under høringen tilbakeviste Alvarstein kontant Walnums påstander.

– At utsettelse av Tindtunnelen påfører samfunnet et tap faller på sin egen urimelighet, slår hun fast.

Anklagene om løgn og spredning av falsk informasjon overfor kommunestyret, mener Alvarstein henger sammen med begrepsforveksling fra Polarporten AS' side.

Hun fastslår at det private forslaget Polarporten AS leverte er ei konsekvensutredning, og ikke en arealplan eller en kommunedelplan.

– Det ville med andre ord vært lovstridig å sende den ut på høring. At Polarporten AS mener planforslaget er noe annet enn ei konsekvensutredning er nok et fromt ønske. Jeg har forståelse for at de ønsker å få gjennomført prosjektet – det er jobben deres, men vi har valgt å prioritere andre veiprosjekter, forteller Alvarstein.

- Ikke prioritert

Avdelingsdirektør ved Tromsø trafikkstasjon, Rigmor Thorsteinsen, uttalte seg under høringen for Statens vegvesen. Hun påpekte at heller ikke Vegvesenet hadde prioritert Tindtunnelplanene i sitt planarbeid.

- Vi oppfatter det slik at det er klar manglende politisk vilje i Tromsø for gjennomføring av prosjektet, sier hun.

Hun støttes av både Alvarstein og Gunn Sissel Jaklin etter høringen.

- Kommunestyret har hatt flere anledninger til å ta videre prosjektet, men det har ikke blitt gjort. Jeg tror de fleste er enige om at vi har andre utfordringer, sier Alvarstein til iTromsø.

- Jeg tror alle kan være enige om at Tindtunnelen er en god idé, men som ikke kan gjennomføres på dette tidspunktet, legger Jaklin til.

- Tror byråden Tindtunnel-saken med denne høringen nå er lagt død?

- Jeg håper det, svarer Alvarstein.