Nils-Roar Selnes i Ishavsbyen dykkerklubb har på initiativ fra klubben vært i kontakt med Miljødirektoratet, for å søke om midler til opprydding av gjenglemte fiskegarn på havets bunn.

– For å ta et eksempel: Ved Røsnes på Ringvassøy ligger det et enormt forlatt fiskegarn på rundt 30 meters dyp. Det har stått der i årevis, sier Selnes.

Han forteller at fiskegarnet er fullt av død fisk og beinrester etter fisk.

– Det er rett og slett en kirkegård, som i tillegg fanger fisk som dør på bunnen, sier han.

Garnet ved Røsnes ligger ikke langt unna oppdrettsanlegget for torsk i Røsneshamn.

– Dette tiltrekker enda flere fisk og sjødyr som setter seg fast i garnet og dør, sier Selnes.

Utstyr

For å kunne fjerne gjenglemte garn er dykkerne avhengig av utstyr tilpasset oppgaven.

– Vi trenger løfteballonger for å bringe garnet til overflaten, i tillegg til sikkerhetsutstyr, transport av båter og folk samt deponi av søppelet. Arbeidet i seg selv er vi flere dykkere som kan gjøre gratis, sier Selnes.

Han har fått gode tilbakemeldinger fra dykkerkamerater som er klare til å ta fatt på arbeidet.

Les også: Bli med under vann

Miljøproblem

I statsbudsjettet er det satt av ti millioner kroner til en tilskuddsordning for tiltak mot marin forsøpling. Miljødirektoratet oppfordrer folk til å søke om midler til prosjekter som omhandler opprydding og forebygging av marin forsøpling.

Mari Kristin Martinsen, rådgiver hos Miljødirektoratet, forteller at minstesummen man kan søke om er 100.000 kroner. Hun kan ennå ikke si noe om hvorvidt Selnes søknad kommer seg gjennom nåløyet.

– Vi tar sikte på å behandle søknadene og fordele midlene i løpet av juli måned, sier Martinsen.

Les også: Her spruter hvalen ned båten

Krabber

Selnes er klar for å ta fatt på ryddejobben, og vil gjerne ha tips om flere forlatte garn.

– Vi vet om flere gamle garn rundt omkring. I Kattfjord står det for eksempel ett som samler opp store mengder krabber som dør i garnet. En del sjømenn melder kanskje ikke fra om forlatte garn, men jeg vil gjerne ha tips om det. Da kan vi også kan hente opp dem på en rydderunde, dersom vi får tilskudd til det nødvendige utstyret, sier Selnes.

RYDDEKLAR: Nils-Roar Selnes vil ta fatt på de forlatte fiskegarnene som ligger på havets bunn flere steder rundt Tromsø. Foto: Håkon Steinmo