KALDSLETT: Vestlandshus Tromsø AS ønsker å bygge boliger ved fjøset og gårdstunet til rundt 200 år gamle Kaldslett gård. Allerede 26. august 2014 fikk nabolaget første varsel om at det ville påbegynnes reguleringsarbeid av området, og skissene skal da ha dreid seg om en boligblokk på opp til seks etasjer. Det er lite populært blant naboene.

– Det handler i grove trekk om en utbygger som ønsker å få omregulert sin tomt, slik at de kan bygge så høyt de vil. De skal legge fram et utkast til offentlig ettersyn nå i begynnelsen av juni. Dersom de får gjennomslag går dette på bekostning av hele bomiljøet i området, mener Ulrik Johnsen, beboer på Kaldslett.

Stort engasjement

Med bakgrunn i dette har nabolagene på Kaldslett og Reinen slått seg sammen og gått til underskriftskampanje mot planene.

– Det er snakk om et helt nabolag og område som er imot dette. Vi har hatt veldig god respons på underskriftskampanjen og det er 154 personer som har signert, forteller Johnsen.

Underskriftskampanjen er sendt som brev til byrådet og utvalgte politikere. I tillegg har naboer og grunneiere tatt eget initiativ til å visualisere hvordan dagens planlagte utbygging blir seende ut.

I brevet, signert Elvhusveien Velforening, med grunneierne og naboene i området, skriver de: «Uoffisielt forstår vi at det planlegges en boligblokk på 6-7 etasjer i 60 m lengde, plassert på den østlige øvre del av tomten mot Sommerfjørveien. Dette innebærer at bygningsmassen vil bli plassert betydelig over Sommerfjøsveien som går bak de aktuelle eiendommene 18/12 og 648. (...) Dersom dette medfører riktighet vil vi signalisere allerede nå at dette er totalt uakseptabel utbygging sett fra vår side.»

Stiller seg imot høyde

– I sin første plan ville utbygger bygge ei blokk på inntil syv etasjer. Dette midt i et område med lav bebyggelse. Som vi skjønner forholder de seg nå til seks etasjer og tre ulike punkthus, forteller Tore Johnsen, beboer i området og engasjert i saken.

Johnsen utdyper at man ikke stiller seg imot utbygging, men ny regulering av høyblokker i et etablert eneboligområde.

– Vi er på ingen måte imot utbygging, men vi stiller oss imot høyden og mener man må tilpasse utbygging. I tillegg er det viktig at bebyggelsen tilpasses det som står der i dag, slik at det blir et estetisk bra bomiljø, sier han.

«Utbygging av høyhus kan være fornuftig, men da må disse planlegges helhetlig i et boligfelt og plasseres bakerst i feltet, slik det er gjort med blokkene i Elvehusveien i den tidlige utbyggingen av feltet. Utbyggingen vil også rasere kulturlandskapet rundt det verneverdige gårdstunet med bygninger», skriver de videre i brevet.

Naboene frykter også for utsikt og solinnfall til flere av boligene.

Ansvar

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, sier at området som utbygger ønsker å benytte til byggingen ikke er vernet, og at man regner inn en hensynssone rundt fjøset, som skal ivaretas.

Utover det kan hun forteller at de ennå er tidlig i prosessen, og at utbygger ennå er på skissestadiet.

Arkitet Gyda Løken i firmaet Arcon Prosjekt AS, som er hyret inn for å regulere området, ønsker ikke å uttale seg i saken.

iTromsø har gjentatte ganger, over flere dager, forsøkt å komme i kontakt med daglig leder i Vestlandshus Tromsø, Johnny Bårdsen, uten å lykkes.

Visualisering: Nabolaget har på eget initiativ laget illustrasjoner av hvordan en eventuell utbygging vil se ut.
Utkast: Denne illustrasjonen, også laget av beboere i området, viser hvordan utbyggers opprinnelig plan eventuelt kunne sett ut.