Prosjektleder Heidi Johansen forteller at så langt har 2.300 personer vært gjennom helsesjekken. Av disse er over 400 bedt om å oppsøke lege av ulike årsaken – eksempelvis høyt blodtrykk eller diabetes. I tillegg har en håndfull avsløringer vært så alvorlige, at vedkommende det gjelder sendes rett til mottakerapparatet på universitetssykehuset.

Ingen diagnose

– Vi stiller ingen diagnose i vårt arbeid. Men når det oppdages avvik ut over normalen, blir deltakeren anmodet om å kontakte fastlegen.

Heidi Johansen vil ikke spekulere i om antallet er høyt eller ikke.

– Det jeg kan konkludere med så langt, er at undersøkelsene avdekker medisinske avvik. Sånn sett opplever vi at deltakere som kommer inn og tror de er friske, faktisk får en diagnose etter å ha oppsøkt helsevesenet.

Mye nytt

Prosjektlederen forteller at Tromsøundersøkelsen 2015 skal kontrollere en rekke ting som tidligere ikke har vært vektlagt:

– Blant annet skal 10.000 personer utstyres med ulike aktivitetsmålere. I løpet av åtte døgn, skal all aktivitet registreres. På den måten vil vi få kartlagt hvor aktive tromsøfolk er i hverdagen. Resultatene vi måler, blir sammenlignet med det deltakerne oppgir når de fyller ut skjema som inngår i undersøkelsen.

Ulike prøver

Videre trekker Johansen fram at det også blir gjennomført en grundig tannhelsesjekk i fylkeskommunal regi. Og gjennom urinprøver, skal saltinntaket fastslås og sluttelig skal avføringsprøver gi svar i forhold til antibiotikaresistente bakterier.

Får hjelp

– De spørreskjemaene deltakerne skal fylle ut, er digitale. Men fordi mange ikke har datatilgang eller ikke mestrer verktøyet, har vi inngått en avtale med Røde Kors. En gang i uken stiller de på huset på Mellomveien og hjelper deltakere.

– I motsatt fall kan skjemaene ordnes som en del av undersøkelsen. Det betyr at besøket hos oss blir lengre.

Mangler midler

Ellers konstaterer Heidi Johansen at økonomien for Tromsøundersøkelsen 2015 ennå ikke er på plass.

– Av totalsummen på 65 millioner kroner, mangler vi fortsatt rundt 10 prosent i budsjettet. Her er vi i dialog med Troms fylkeskommune for å få dem med på laget. Det er nødvendig for å få statlige midler. I dag har universitetet, UNN og Helse Nord skaffet til veie penger. Nå satser vi på at staten dekker resten, sier prosjektlederen.