Karlsson er utfordret til å lage bilder til en kunstutstilling. Det skjedde etter at han kom med sterk kritikk av utsmykkingen av det nye politihuset. Millionkunsten falt ikke i smak. Nå har kollegene gitt han malerskrin – slik at han kan øve seg ...

Øl kan han

Det Karl Karlsson ikke trenger øvelse i, er brygging av øl. Til tross for at det bare er 3-4 år siden han ble bitt av basillen, er det kvalitetsbrygg som kommer ut av kranene hans.

– Jeg har kanskje tatt denne hobbyen litt lenger enn andre. I det ligger kjøpet av et kombinert fryse- og kjøleskap. Der har jeg plassert fire tanker med hjemmebrygg – tanker som er koblet sammen med tappekraner på utsiden av døren. På den måten serverer jeg alltid kaldt øl på en stilig måte, sier Karlsson.

Fire typer

Da iTromsø besøkte hjemmebryggeren, hadde han fire øl i tankene som hver rommer 19 liter. I tillegg til American Pale Ale og British Pale Ale, hadde han også to tyske varianter – Alt Bier og et hveteøl.

– For tiden er nesten 44.000 oppskrifter tilgjengelig på nett. Noen har jeg benyttet. Men etter hvert har jeg fått såpass erfaring, at jeg går egne veier. Da blander jeg ingrediensene etter egen smak og får øl som jeg personlig liker best.

Mye humle

For Karl Karlsson betyr det at han benytter mye humle. Det gir mindre sødme i bryggene og en fin bitterhet.

Totalt har han og en kamerat investert rundt 30.000 kroner. Det meste gikk til å kjøpe et tysk mikrobryggeri hvor hele prosessen kan forhåndsprogrammeres.

– I det kan jeg brygge inntil 70 liter hver gang.

Gir til venner

– En prosess tar rundt to uker. Som regel brygger jeg rundt 50 liter i slengen. Det betyr ikke at jeg drikker øl hele tiden. Det meste blir gitt bort til venner og bekjente. Flere ganger har jeg tatt med en tank eller to ved ulike sammenkomster. Det har vært veldig populært og gitt masse oppmerksomhet.

Anti til brygg

Karl Karlsson har sågar opplevd at personer som ikke liker øl har kastet seg på bølgen:

– Selvsagt er det hyggelig med gode tilbakemeldinger. Når superlativene nærmest hagler, er det et tegn på at jeg treffer blink.

For tromsømannen er det ikke viktig hvor sterkt ølet blir. Det er smaken som er hovedmålet. Når det gjelder holdbarheten, er den rundt to år når bryggene oppbevares på fat.

«Forsker» mye

Ellers innrømmer Karl Karlsson at han bruker mye tid på å «forske» på hjemmebrygging.

– Jeg får stadig ny lærdom og tips – ikke minst fra andre som har samme interesse. Jeg innrømmer gjerne at jeg er bitt av basillen. Og for den som ikke vet det: Øl er også kultur!!, understreker Karl Karlsson mens han grubler på om han skal ta utfordringen om å lage bilder til en kunstutstilling ...

Maltkjøp: Badstuen til hjemmebryggeren er blitt en lite lager for bryggingen. Malt kjøpes i store kvantum når flere går sammen. Foto: Ronald Johansen