Prosjektlederen for «Hvor går Tromsø?» er i ferd med merknadsbehandle innspillene fra det interaktive kartet MyCity som tromsøværinger tok i bruk i vinter.

Bilfri søndag og bybane

– Vi fikk inn 173 innspill totalt, mesteparten via kartet MyCity. Det er ikke verst. Det har vært et betydelig engasjement. Innspill med syv «liker» eller flere, blir tatt med i den videre prosessen, sier arkitekt og prosjektleder Tandi Reason Dahl.

Forslaget om en sammenhengende promenade mellom Telegrafbukta og Breivika innebærer å fjerne bilene og tilrettelegge for et sammenhengende gangsystem og opplevelser og oppholdsmuligheter. Det andre innspillet som fikk flest stemmer var oppvarmet trapp i Kongsparken.

Andre populære innspill er strandpromenade fra Sandnessundbrua til Eidkjosen, bilfri søndag, bybane fra Stakkevollan til Sydspissen, Breivika og flyplassen, og økolandsby på Holt. Disse forslagene blir enten videresendt til arealplanleggerne eller til Park og vei.

Verktøy for medvirkning

– Nå er vi et steg videre i behandlingen av innspillene. Vi er i dialog med Park og vei for å ta innspillene videre med dem, sier Dahl.

Disse innspillene kommer i tillegg til de rundt 190 skriftlige merknadene kommunen har fått inn til kommuneplanens arealdel. Det betyr at kommunen har fått innspill som de kanskje ellers ikke ville fått inn.

Dahl mener arealplanlegging kan virke ekskluderende på vanlige fordi det baserer seg på fagbegrep som må avkodes for å bli forstått.

– MyCity er et verktøy for å skape bedre prosesser for medvirkning og som gjør det mulig for Byutvikling å kommunisere med innbyggerne. Jeg håper prosjektet har vist at det er mulig for Byutvikling å gå i dialog med innbyggerne på en lettfattelig måte og at det for eksempel i forbindelse med reguleringsplaner kan bidra til å skape mer engasjement.

Bra med engasjement

Arealplanlegger Roy Fossum er ikke helt enig i alle synspunktene, men tror de har et forbedringspotensial.

– Jeg mener vi er åpne på det og bruker illustrasjoner og foto for å gjøre planlegging mer lettfattelig. Men jeg er enig i at det er veldig komplekst. Du har sikkert et poeng at det er mange fagdisipliner og mye terminologi. Det er bra med engasjement, det viser at dramatikken er forstått, sier Fossum.

– Innspill fra dem som bor og bruker områder som blir berørt er en ressurs i arealplanleggingen. Jeg mener verktøyene man har i dag er utilstrekkelige, sier Tandi Reason Dahl.

Kommuneplanens arealdel 2015–2026 vil bli behandlet av kommunestyret før høstens kommunevalg.