Emilie-Sofie Isaksen Jorde (11) og Carina Lyng (12) fra Krokelvdalen skole er opptatt av sjøvett. Fredag deltok de sammen med klassen på Redningsselskapets forebyggende seilas. Her var det sikkerhet og førstehjelp som sto på programmet.

– Det er veldig gøy å lære nye ting. Det er også mye viktig som man må tenke på når man er på sjøen, sier Jorde.

Hun forteller at da hun skulle på båttur med bestefaren fikk han ikke starte før han hadde tatt på seg vesten.

– Det er viktig at også de voksne har på vest. Om det skjer noe er det de som burde hjelpe barna, ikke barna som må hjelpe de voksne. Sjansen for å drukne er mye større når man ikke har på vest, sier hun.

SE VIDEO: Her reddes lærerne opp fra den iskalde sjøen

Også Lyng er nøye på at alle skal ha på redningsvest.

– Jeg sa til pappa at han måtte ha på redningsvest. Om han ikke tok den på sa jeg at han ikke skulle få noen klemmer av meg. Da satt han på vesten, sier hun.

Oppdrar de voksne

Det er denne effekten Redningsselskapet ønsker å oppnå.

– Faktisk er det slik at det er barna som oppdrar de voksne. Det er også viktig å skape gode holdninger og kunnskap tidlig, for en dag blir ungdommene voksne og da er det de som har et ansvar, sier daglig leder Arild Braathen i Redningsselskapet Troms.

Nå har organisasjonen vært innom Harstad, Gratangen, Finnsnes, Skjervøy og Tromsø. Alle skolene i Troms har fått tilbud om å sende sine 5.- til 7.-klassinger på opplæring. I alt har om lag 1.000 elever vært med, 240 av dem i Tromsø.

– Vi startet med dette på 90-tallet og måtte ta en pause fra 2009 til i fjor fordi vi manglet finansiering. Nå har vi fått penger av Sparebankstiftelsen og kan fortsette den viktige opplæringen. Formålet er å gjøre ungdommene trygge og forhindre at liv går tapt, sier Braathen.

Hoppet i sjøen

Opplæringen besto av førstehjelp, varslingsrutiner, hva gjør man om det begynner å brenne i en båt, linekasting, sjøvettregler, hva betyr veimerkingene på sjøen, båtknuter og hvordan man skal opptre når man er i en båt.

I tillegg hoppet tre lærere i sjøen og elevene fikk se hvordan man henter opp personer i vannet.

– Det var ganske behagelig. Ikke så veldig kaldt, men jeg tror det er et hull i drakten, sier lærer Marcus Sletten når han kommer opp av vannet.