Til tross for at sommerværet lar vente på seg, så nærmer vi oss ferietid. Det har også Dyrebeskyttelsen i Tromsø merket den siste tida. De siste ukene har de hatt hendene fulle med avleverte dyr, spesielt drektige katter og små kattunger uten kattemor.

– Vi får veldig mange henvendelser både på telefon og e-post av folk som ikke kan ha dyrene sine lenger. De sier ofte at det er allergi i familien eller noe slikt, men det ofte sammenfaller det med ferie. Vanligvis merker vi det i juli, men i år merker vi presset nå allerede, sier nestleder Therese Simonsen Rye.

Planlegg ferien

Dyrebeskyttelsen som omplasserer hjemløse dyr oppfordrer folk om å planlegge ferien og dyrepass i god tid. I tillegg bør man ID-merke og kastrere katten sin før sommeren. I Tromsø er folk heldigvis blitt flinkere med dette, men det hender fra tid til annen at man dumper eller forlater dyrene sine.

– Ikke slipp ut dyr for så å reise av sted. Man må ta ansvar for dyret sitt. Bruk venner og familie, eller ta kontakt med oss dersom det ikke finnes andre løsninger.

Løshundproblematikk

Dyrebeskyttelsen som har ansvar med å hente inn løshunder i Tromsø oppfordrer også folk som er hjemme i ferien om å respektere båndtvangen. Det er et tilbakevendende problem i sommermånedene at folk slipper løs hundene sine.

– Det er mange som er sløve på dette. Alle fugler og dyr har sine små nå og vi ønsker ikke at hunder på rømmen ødelegger reir eller dreper smådyr. Hunder som løper løs kan lett havne i trafikken, noe som også kan skape farlige situasjoner for folk, sier Rye.

Dyrepensjonat

Stadig flere får opp øynene for å ha kjæledyret sitt på pensjonat i ferietid. I 9 år har Anne Maj Krogh drevet helårig dyrepensjonat på Ringvassøya for både hunder og katter. Nå begynner feriekalenderen å bli full, selv om hun fortsatt har noen ledige plasser.

– Kattefolk er som regel veldig tidlig ute, mens hundefolk ringer for å ordne plass nå. Det ser ut til å bli en fullstappet sommer også i år, sier hun.

Flokkdyr

På gården sin har Anne Maj Krogh bygget mange store og små luftegårder for de firbeinte gjestene for at de skal kunne boltre seg fritt.

– Noen tror kanskje at det er litt trist å ha dyret på pensjonat når de selv skal på ferie, så de ordner i stedet at noen som kan komme innom huset for lufting eller at hunden kan bo hos noen venner. Men dyr er flokkdyr, her får de vært sammen med mange andre dyr, de leker, spiser og koser seg sammen. Når eieren kommer for å hente hunden sin, så er hunden mest opptatt av å løpe rundt og enser ikke eieren sin engang. De har det jo gøy sammen, de er på ferie de og, ler Krogh.

Dyr på familieferie

Veterinær og daglig leder Bente Akselsen i Dyreklinikken Tromsø oppfordrer folk til å ta med seg kjæledyrene på ferietur dersom det passer. I ferien har man gjerne mer tid til dyra og det er mange morsomme aktiviteter som dyret kan være med på.

– Det er viktig å forberede kjæledyret på reisemetoden, enten det gjelder fly eller bil. Man kan gjerne starte med burtilvenning tidlig og å øve med hunden om å ligge i bur i bil. Det finnes også en del beroligende medisin dersom dyret blir stresset av å reise.

Dyrevelferd i bil

Veterinæren ber også folk om å tenke på sikkerhet spesielt i bil både for dyr og folk, noe som også politiet nå har blitt strengere med. Bente Akselsen har hørt om tilfeller der folk har blitt bøtelagt når hunden ikke har vært sikret i bil, slik som reglene tilsier.

– Det finnes sikkerhetsseler, bilbur og til og med bilstoler for dyr. Ved en eventuell kollisjon vil en løs hund på 10 kilo bli veldig farlig for folk som sitter inne i bilen i tillegg til at dyret kan bli skadet.

Akselsen ber også folk om å huske på temperaturen inne i bilen.

– Aldri forlat hunden inne i bilen på en varm dag. Det kan fort bli veldig varmt i bilen, selv om bilen står i skyggen. Hver sommer får vi inn dyr som har fått heteslag også her i nord, det er dessverre et årlig fenomen som vi oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksom på.

Sørg for vaksiner

Folk må også sjekke hvilke inn- og utreiseregler som gjelder dersom man skal reise utenlands med kjæledyret sitt på Mattilsynet sine nettsider. I tillegg må dyrene ha de nødvendige vaksinene og hun anbefaler alle om å ID-merke dyrene sine. Man bør ikke ta sjansen på å omgå de strenge reglene.

– Blir man tatt i en grensekontroll uten at papirene er i orden så blir det slått hardt ned på. Dyret må da på kennel, og regningen kan fort bli på 70.000,- kroner, eller så risikerer man å måtte avlive dyret sitt på stedet, sier Akselsen.

Plaget av mygg

Mange familier tar med seg hunden sin på hytte- eller teltturer om sommeren, og veterinæren oppfordrer folk som skal ut i områder hvor det er mye insekter om å ha den firbeinte i tankene i kampen mot insektbitt.

– Dyr blir like mye plaget av mygg som oss mennesker. Det finnes effektive midler mot både flått og mygg som varer i flere uker ved bare en enkel påføring, sier Bente Akselsen.

DYREPENSJONAT: Anne Maj Krogh ønsker mange firbeinte velkommen til sitt dyrepensjonat på Ringvassøya utenfor Tromsø. – Kjæledyrene våre fortjener å ha det bra når vi mennesker drar på ferie. Hos oss får de boltre seg på stor plass og de får mange turer om dagen, sier Krogh. Arkivfoto: Ronald Johansen. Foto: Ronald Johansen
SØRG FOR VAKSINER: Veterinær Bente Akselsen oppfordrer alle som skal ha med dyret sitt på ferie om å ta en prat med veterinæren sin for tips og råd i forkant. – Sørg for at dyret er vaksinert så det ikke blir smittet av fremmede parasitter dersom man tenker seg utenlands, sier hun. Arkivfoto: John-Kristian Dalseth Foto: John-Kristian Dalseth