Tidlig forrige uke ble det montert opp minst tre overvåkningskameraer inne på uteplassen Flyt.

Det er ifølge de ansatte satt opp ett kamera i baren i første etasje, ett inne på kjøkkenet og ett i baren i andre etasje.

Overvåkingen har vakt misnøye blant flere av de ansatte, som ønsker å være anonyme av hensyn til deres arbeidssituasjon.

- Gjester overvåkes

- Vi ble informert på et møte om at det ville bli satt opp overvåkningskameraer. Da ble vi enige om én ting og det var at de ansatte ikke skulle bli filmet. Vi fikk også beskjed om at kameraet i baren i første etasje kun skulle filme selve hyllen med alkohol, og at det ikke skulle forekomme ulovlig overvåking, forteller en av de ansatte iTromsø har vært i kontakt med.

Like etter at kameraene var montert observerte de ansatte at påstandene om hva kameraene var satt opp for å filme ikke stemte overens med hva de selv har sett av opptak på monitorene. De ansatte hevder nemlig at kameraene fanger både gjester og ansatte ved utestedet.

- Ikke montert

Da Flyt-eier Harry Granås ble kontaktet av iTromsø tirsdag formiddag opplyser han at kameraene ennå ikke er montert.

- Vi har sendt inn melding til Datatilsynet om å sette opp overvåkningskameraer i lokalene.

Han vil ikke si hvor mange kameraer det er snakk om, eller hvor hen de vil bli plassert rundt om i lokalene deres.

– Men vi vil følge Datatilsynets regelverk, og derfor vil de komme opp på lovlige steder og det vil også være skiltet om hvor de står hen overfor de ansatte og gjestene våre.

- Ingen kommentar

Da iTromsø besøkte uteplassen var imidlertid minst to av kameraene montert opp og de ansatte bekrefter at det skjedde tidlig i forrige uke. Ut fra kameraenes plassering kan det se ut til at de ansattes opplysninger om hva bildene fanger opp stemmer.

Tirsdag kveld konfronteres Harry Granås med dette.

- Det er slettes ikke korrekt at gjestene blir filmet, tordner han.

Granås ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

- Vitner om mistillit

Ifølge Datatilsynets forskrifter skal kameraovervåking normalt ikke finne sted dersom problemet kan løses eller risikoen minimeres gjennom alternative tiltak. Kameraovervåking skal meldes 30 dager før start og merkes tydelig.

I Datatilsynets registre er meldingen fra Flyt AS registrert 27. mai.

De fagorganiserte ved utestedet opplyser at saken er sendt til Fellesforbundet.

- Grunnet taushetsplikt kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte om medlemmer av Flyt har vært i kontakt med oss, sier Gunn Paulsen i Fellesforbundet.

Hun forteller at forbundet til tider får henvendelser fra medlemmer angående spørsmål rundt overvåkning og om det er ulovlig, men hun påpeker at dette er sjeldent.

- Dette er ikke normalt i det hele tatt. Det høres helt tøvete ut i mine ører. De har ikke rett til å filme de ansatte og dette vitner om mistillit til de ansatte. Stoler man ikke på sine egne er det trist, mener Paulsen.