– Mange er redde for å trene på grunn av smerter og vet ikke at det er mulig å bli bedre på kort tid, sier Ragnar Albrigtsen, personlig trener på Kom i Form i Tromsø.

Albrigtsen har nylig spesialisert seg innen rehabilitering med en videreutdanning på 30 studiepoeng. Han utdyper at folk blir både overrasket og emosjonell når treningen begynner å virke og smertene slipper taket.

– Jeg går veldig dypt inn på kundene mine og når spenningene slipper fra kroppen, lurer folk på hvor smertene er blitt av. For mennesker som har gått et helt liv med smerter, kommer det fort fram ganske dype følelser, sier Albrigtsen.

Livsstilssykdommer

Livsstilssykdommer er også en viktig del av videreutdanningen Albrigtsen har tatt.

– Jeg har mange forskjellige kunder som har utfordringer med alt fra prolaps til livsstilssykdommer som for eksempel overvekt. Man må da være et medmenneske og sette seg inn i hvordan kunden har det. Disse har ofte store utfordringer når det begynner å trene, men er også de mest takknemlige når ting begynner å skje, forteller Albrigtsen.

– Som natt og dag

Britt Søderbom (58) har trent med Albrigtsen i rundt ett år. Hun har en gammel kneskade som nekter å slippe taket, og forteller at rehabiliterende trening har gjort underverker for henne.

– Det er som natt og dag fra jeg begynte. Det siste året har jeg lært hvordan man skal trene, og hadde det ikke vært for Ragnar hadde jeg sikkert ikke dratt på trening på grunn av smertene, sier hun.

Søderbom legger til at treningen er et flott supplement i tillegg til timer hos kiropraktor.

– Jeg går til kiropraktor jevnlig og han har ingenting å tilføye eller endre på når det kommer til opplegget vi gjør på trening. Dermed føles det også veldig trygt, sier hun.

Egne gruppetimer

Fra høsten av vil det også kjøres egne gruppetimer på senteret med fokus på rehabilitering.

– I høst starter vi opp med rehabilitering i små grupper. Disse timene kommer til å fokuseres på spesifikke utfordringer. Det vil blant annet settes opp egne timer for de som har problemer med bein og knær, og egne timer for de som har problemer med rygg eller nakke, forteller Vigdis Albrigtsen, daglig leder på Kom i Form.

Albrigtsen forteller at dette gjøres for å nå ut til flere.

– På vanlige gruppetimer er det folk med masse ulike kroppslige utfordringer. Dette blir mer spesifikt, og alle som ønsker kan være med. Vi har selvsagt mange kunder som vi kan rette disse timene mot, men vi ønsker oss flere. Kanskje spesielt de som er bekymret for å trene på grunn av smerter eller andre utfordringer, sier hun.