Torsdag morgen ble det klart at det er bevilget 3,3 millioner til 25 nye studieplasser ved UiT over revidert nasjonalbudsjett. Plassene er fordelt på det allerede eksisterende studieprogrammet i fysioterapi, samt et nyopprettet studieprogram i klinisk ernæringsfysiologi. Det nye studiet vil innebære både bachelor- og masterprogram.

Har ventet lenge

Dekan for det helsevitenskapelige fakultet på UiT Arnfinn Sundsfjord jubler over det nye tilbudet.

– Dette er noe vi har jobbet med lenge. Vi ser et økt fokus på ernæring for pasienter på sykehus og i de kommunale helsetjenestene, men også for å forebygge livsstilssykdommer, sier Sundsfjord.

Også rektor ved UiT Anne Husebekk er fornøyd med nye studieplasser.

– Vi har kjempet i tre år for å få på plass et studie i klinisk ernæringsfysiologi, og er utrolig glad for å endelig få det til, sier Husebekk.

Les også: Utdanning gir best effekt

En utredning av Helsedirektoratet slår fast at det fram mot år 2020 vil være et behov for en økning på 700 årsverk for klinisk ernæringsfysiologer. Denne situasjonen vil være spesielt vanskelig i Nord-Norge. I dag er det kun Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen som tilbyr denne utdanningen på masternivå.

Nyttig for kommunen

– I dag ser vi at overvekt hos barn og unge er et stort problem, samtidig som vi i andre enden av livet ser at underernæring blant eldre blir et stadig vanligere. I begge tilfeller vil ernæringsfysiologer være til uvurderlig hjelp for kommunehelsetjenesten, sier Helga Marie Bjerke (KrF).

Også de andre representantene for byrådet var fornøyd med å kunne presentere de gode nyhetene.

– Det er på tide at vi får dette tilbudet til Tromsø, sier varaordfører Anni Skogman (Frp).

Studentene fornøyde

Studentene ved det helsevitenskapelige fakultet tror det nye studieprogrammet kan bli viktig for helsetjenesten i kommunen.

– Vi jobber litt med ernæringsfysiologi på studiet, men som sykepleiere vet vi jo at det er altfor lite fokus på ernæring, sier Inge Jarle Aaker Emilsen (32), Han er utdannet sykepleier, men holder på med videreutdanning i barnesykepleie.

Medstudent Linda Fugleberg (30) sier seg enig:

– Det er ikke så mye fokus på mat i dag, men vi vet jo at det er mye helse i god ernæring. Mer fokus på dette kan virke forebyggende. For eksempel kan det føre til at eldre kan bo lengre hjemme.

– Dette er noe som blir mer og mer aktuelt. Så lenge det finnes jobber innenfor feltet tror jeg absolutt dette vil være en ressurs for helsevesenet, sier Bianca Fagervoll Pettersen (27), som også studerer barnesykepleie.

Les også: UiT kan miste millionstøtte

Flere plasser på populært studium

På landsbasis er det bevilget penger til 490 nye studieplasser, og UiT får altså 25 av disse. I tillegg til 15 plasser på det nyopprettede studiet, får fysioterapiutdanningen 10 nye plasser. Dette er en god økning fra dagens 25 plasser.

– Fysioterapi er et av våre mest populære studier, med seks-syv søkere per studieplass, sier Sundsfjord.

Les også: - Jeg er både glad og rørt

De nye plassene på fysioterapi vil UiT forhåpentlig kunne benytte seg av allerede i høst.