– Vi har lyst å få bedre kontakt med det aktive hjemmebryggermiljøet i Tromsø. På den måten kan vi som driver med det bli flinkere og vi kan få med flere i miljøet, sier nyvalgt leder for Tromsø Hjemmebryggerlaug, Rasmus Karstad, under torsdagens stiftelsesmøte som fant sted på universitetsområdet.

– Vi vil ha med dem som sitter hjemme og tror de har smakt det som er av øl. Det er enkelt å brygge øl selv, og gjennom foreningen kan vi dele kunnskap og kompetanse, sier han.

Flere kurs

Hjemmebryggerlauget vil ligge under Norsk hjemmebryggerforening, også kalt Norbrygg.

– Vi har eksistert på internett så lenge jeg kan huske. Nå ønsker vi å organisere for å kunne samle oss, sier Marius Graff som til daglig driver Graff Brygghus.

– Gjennom foreningen ønsker vi å sende folk på kurs i ølbrygging og dommerkurs slik at vi kan ha lokale konkurranser, sier Karstad.

Fra råvare til konsum

Så langt er både ydmyke hjemmebryggere, profesjonelle bryggere og de som selger råvarer og utstyr med i foreningen ifølge den nyvalgte lederen.

– Vi har fått med oss representanter helt fra råvare til konsum, legger han til.

Gjengen som har stiftet byens ferskeste forening har troen på at den vil få mange medlemmer.

– Av aktive hjemmebryggere i Tromsø er det snakk om flere hundre, kanskje til og med opp mot tusen, så det blir nok ikke noe problem å få medlemmer til foreningen, sier Karstad.

Vil kåre det beste ølet

– Det er mange som holder til på hver sin odde eller i hver sin garasje. Nå ønsker vi å skape et mer aktivt miljø. Det er artigere å være sammen om det, sier Anders Sundbø som representerte Kjeller 5 under torsdagens stiftelsesmøte.

Han håper Tromsø Hjemmebryggerlaug også kan hente fram konkurranseinstinktet hos byens ølbryggere.

– Nå skal vi jobbe for å få til ulike kurs i Tromsø, både ølsmakekurs og oppskriftskurs, samt lokale konkurranser for å kåre det beste ølet.