TROMSØMARKA: Torsdag startet fjernvarmeselskapet Kvitebjørn Varme med arbeidet i Tromsømarka, hvor det er planlagt en grusvei som skal gå fra området ved Tromsøhallen til Håpet. Selskapets planer er å legge fjernvarmerør under turveien i forbindelse med et fjernvarmeanlegg som skal bygges ved Skattøra.

Miljøvennlig

Kenneth Carlsson i Kvitebjørn Varme forteller at det allerede har vært mange reaksjoner på gravingen i området.

– Dette er en del av prosjektet om å utvikle fjernvarmen i Tromsø. Meningen er å skape miljøvennlig fjernvarme fra fornybare kilder, sier Carlsson.

Og de fornybare kildene er tromsøværingers restavfall som ikke skal gjenvinnes. Tromsømarka er et kjært sted for mange tromsøværinger, og området tas flittig i bruk til blant annet turgåing.

– Vi har hatt mange diskusjoner med kommunen om hvordan vi skal gjøre dette på den beste måten, og vi har kommet fram til en måte vi synes er bra, sier Carlsson.

Kvitebjørn Varmes anlegg på Skattøra skal være klart første kvartalet av 2017. Fram til da skal selskapet jobbe med å utvikle fjernvarmen i Tromsø.

– Det er egentlig ikke noe tidspress, men det er bra timing om alt kommer på plass til anlegget er klart. Dette er en del av et stort prosjekt der vi satser en halv milliard kroner, sier Carlsson.

Mer tilgjengelighet

Henrik Romsaas, prosjektleder for Tromsømarkaprosjektet i Tromsø kommune forteller at turveien lages for at det skal bli lettere for folk som bor på vestsiden av Tromsøya å dra opp til løypene og det nye Tromsøbadet. Stien som går i nærheten av området i dag er for bratt for sykkel og barnevogn, forteller Romsaas, som selv kaller seg for tilrettelegger og vaktbikkje når det kommer til bygging på friområdene i byen.

– Jeg kan forsikre om at marka ikke blir ødelagt av dette prosjektet, men jeg anerkjenner likevel at det er et inngrep i marka, sier Romsaas.

Han mener at det ville blitt mye mer komplisert og 25 prosent dyrere å legge prosjektet utenom marka.