Det skriver VG.

Norge og de andre skandinaviske landene ligger i verdenstoppen når det gjelder hofte- og lårbeinsbrudd. Årlig brekker rundt 9000 eldre nordmenn hoftene sine. En av fem i denne pasientgruppen dør innen ett år etter bruddet oppsto.

Mens forskning hittil har fokusert på hvordan man skal redusere det naturlige tapet av beinmasse og forebygge fall, har doktorstipendiat Anne Winther ved Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset Nord-Norge sett nærmere på beintettheten hos ungdom.

Det er første gang en slik undersøkelse er gjennomført i Norge. Studien kan du lese her.

Forsker: Grunn til bekymring

– Vi vet at mengden beinmasse når skjelettmodningen er avsluttet i slutten av tenårene har betydning for utgangspunktet man har når man begynner å tape beinmasse i alderdommen. Det gjelder å bygge opp «beinbanken» mest mulig tidlig i livet, sier Winther til VG.

Trening og aktivitet er en viktig faktor.

Forskeren har gjennom ungdomsundersøkelsen Fit Futures, som er en del av Tromsøundersøkelsen, analysert beintettheten hos 359 gutter og 388 jenter i alderen 16 til 18 år. I undersøkelsen er også forskjellige livsstilsfaktorer kartlagt: Trening, kosthold – og tidsbruk foran PC- og TV-skjermen.

Funnene gir grunn til bekymring, spesielt når det gjelder de mest datainteresserte guttene, mener tromsøforskeren.

Guttene har mest skjermtid

På ukedagene bruker guttene 3,8 timer foran PC- og TV-skjermen. I helgene øker skjermtiden i snitt til 5,1 timer per dag.

Undersøkelsen viser at jo mer tid ungdommene bruker på skjermaktivitet, dess lavere er beintettheten.

Beintettheten hos guttene blir merkbart dårligere når de sitter mer enn seks timer foran skjermen per dag.

Undersøkelsen ble gjennomført i 2010 og 2011. En oppfølgingsundersøkelse to år senere konstaterte at den negative sammenhengen vedvarer.

– Vi kan foreløpig ikke fastslå årsaken til dette. Men hovedhypotesen er at det er en sammenheng mellom inaktivitet og beintetthet, sier Winther til VG.

– Risikerer de som bruker mest tid på dataspill å bli beinskjøre senere i livet?

– Det er vanskelig å si. Men vi vet fra før at beinstyrken man etablerer i ungdomstiden er vesentlig for beinstyrken senere i livet ser ut til å holde livet ut. Dette er et viktig tidsvindu, hvor skjelettet får kvaliteter som man tar med seg inn i alderdommen, sier Winther til VG.

Motsatt effekt hos jentene

Men det ser ikke helt mørkt ut. Beintettheten hos ungdom er ifølge Winther bedre i Norge enn mange andre land vi kan sammenligne oss med. 26 prosent av guttene som tilbringer mye tid foran dataskjermen, oppgir også at de trener mer enn fire timer i uken.

Og, overraskende nok, hos jentene har skjermtid motsatt effekt: Jo mer tid foran PC-en, dess høyere er beintettheten.

– Dette er et overraskende funn, og denne undersøkelsen gir ingen forklaring. Kjønnsforskjellen kan skyldes biologi, for eksempel knyttet til hormoner og fettmasse. Vi må også ta høyde for svakheter i spørreundersøkelsen. Det er derfor nødvendig med undersøkelser med mer objektive mål på aktivitet, sier Winther.

På ukerdager bruker jenter i snitt 3,2 timer på TV og PC hver dag. I helgene fire timer.

Professor: Guttene mer ekstreme

Nina Emaus, professor og leder ved Institutt for helse- og omsorgsfag ved Universitetet i Tromsø, tror forklaringer ligger i at jenter flest er mer moderate enn guttene.

– Jentene sitter ikke like mye foran skjermen som guttene, og balanserer gjerne med trening. Guttene er mer ekstreme, de har mer en enten eller-livsstil, sier Emaus.

I likhet med Winther er hun mest bekymret for guttene som bruker mest tid foran PC-skjermen.

– Det finnes en gruppe unge gutter med mye skjermtid, som slurver med søvn og matinntak. Og vi stiller spørsmålet: Hvis de ikke tar igjen det tapte senere i livet, vil de bli våre nye beinskjøre?

Tromsøforskerne planlegger nå å følge ungdomsgruppen.

– Tromsøundersøkelsen, og ungdomsundersøkelsen Fit Futures, er unik i internasjonal sammenheng siden den følger så mange mennesker over så lang tid. Allerede neste år, når disse ungdommene er blitt 22 år, vil vi få svar på om den lave beintettheten vedvarer, eller om de har begynt å spise og trene og har tatt igjen det tapte, sier Emaus.