– Det var nok først for cirka ti år siden at alt snudde. Da begynte MSM å få den statusen løpet har i dag, forteller MSM-sjef Nils I. Hætta.

2. juli 1990, dvs. for ganske nøyaktig 25 år siden, gikk startskuddet for det første Midnight Sun Marathon. Litt i overkant av 2.100 tilreisende og bofaste stilte til start på hel- og halvmaraton, samt to andre distanser.

LES: MSM har satt ny deltakerrekord

«Folkefesten som tok pusten fra alle» var overskriften i Bladet Tromsø mandag 9. juli 1990.

«Noen danset inn mot målplassering. Andre gråt åpenlyst. Gleden over å fullføre var enorm. Slik ble tidenes første Midnight Sun Marathon en knallsuksess. En fest som glade tromsøværinger heldigvis visste å sette pris på.», skrev journalist Pål Jakobsen.

«Vi blir aldri like store som London eller New York-Marathon. aldri klarer vi å samle 10.000 mennesker i løypene. Kanskje har vi 5.000 deltakere om noen år. Derimot kan vi tilby et Midnight Sun Marathon som er mer eksklusivt enn alle de andre tilsammen. I praktfull nordnorsk natur, ren luft og til neste år forhåpentligvis i midnattsol også», uttalte idé-skaper Atle Halvorsen samme år.

I fjor – da det 25. MSM ble avholdt – var antallet deltakere mer enn fordoblet fra første år til nesten 5.300 deltakere.

Se bildene fra årets minimaraton her!

Rekord allerede

Da det 26. Midnight Sun Marathon denne helgen gikk av stabelen, var det med rekordmange påmeldinger i årets distanser.

– MSM er blitt en folkefest på mange måter. I dag er det et arrangement som alle kan delta i – jeg kan springe med mitt 6-årige barnebarn eller delta i et fullt maraton, sier John Pedersen, en av veteranene i MSM-sammenheng.

Sammen med Nils Hætta og Ulla Brith Rånes har han reist mye rundt på løp i både inn- og utland.

– I Tromsø har vi et mye sterkere fokus på folkefest og det å ha det gøy. Det skiller oss fra eksempelvis Stockholm, Oslo og København, sier Pedersen.

Lagt merke til utenlands

Dette har både byens befolkning og de tilreisende lært seg å like.

– MSM er veldig intimt, det meste av arrangementet foregår i og rundt sentrum. Man får med seg alt – både som deltaker og publikum, sier Rånes.

MSM har i løpet av de siste 25 årene fått en unik status i løpemiljøet.

– Når vi er på reise i utlandet og har på oss MSM-gensere får vi alltid en klapp på skuldra eller en positiv kommentar. Vi får mye oppmerksomhet, forteller Rånes.

Nils Hætta forteller at det er gjennomført en stor spørreundersøkelse blant deltakerne. Blant annet har man målt såkalt «tilfredshets-score» – og MSM scorer veldig høyt.

Varierende deltakelse

– Vi har fått 4,4 av fem mulige. Mange trekker fram nettopp det intime – at man ikke er én av 40.000 løpere – her opplever man seg sett og heiet på, det er «du som er løperen», sier han.

Men stigningskurven har ikke vært bein, den har vært nesten like kupert som selve MSM-løypa.

Toppåret var jubileumsåret 2014, men det laveste deltakerantallet var i 2005 – da mindre enn 2.000 personer sprang. Rekorden før 2014 var i 1994 – da Tromsø feiret 200 år som by.

De siste fire årene har dog antallet ligget godt over 4.000.

Økningen har sammenfalt med den voksende støtten til arrangementet fra det lokale næringslivet og kommunen. Kanskje ikke så rart når man ser på noen nøkkeltall ...

5.800 hotellovernattinger

– Det er 1.400 utenlandske deltakere og over 2.000 deltakere som kommer hit med fly. Vi fyller opp 17 fly og genererer 5.800 hotelldøgn, sier Hætta.

Med andre ord: MSM skaper ringvirkninger av stor verdi for byen generelt og reiselivsbedriftene spesielt.

– Støtten fra reiselivsbedriftene har økt de siste ti årene. Nå er alle positive, men tidligere var det ikke like mye støtte å hente, forteller Hætta.

Se hvem som løp MSM-mila her!

Kald skulder i starten

Dette viste seg blant annet i at det var vanskelig å få fatt i overnattingsrom til de tilreisende. Hotellene ønsket ikke å samarbeide med MSM.

– I starten arrangerte vi MSM i juli og det var ikke hotellbransjen positive til. Da valgte vi å flytte arrangementet til juni, men det var bransjen heller ikke glad for. Vi følte oss ikke tvunget til å ta hensyn til hotellene – og i ettertid har vi fått et veldig godt samarbeid med bransjen, sier Hætta.

Nå er visa en helt annen og samarbeidet mellom MSM, reiselivsbransjen og kommunen går knirkefritt.

Dårlig vær-rykte

Det er imidlertid én ting som ikke er enkelt å endre. Været.

Det skal visstnok være observert sol enkelte år, men i folkemunne heter det at «sommeren kommer ikke til Tromsø før MSM er over ...»

- Det er en myte at det alltid er dårlig vær på MSM, vi har hatt godt vær de fleste årene. Det har imidlertid festet seg en oppfatning om at det bestandig regner, sier Hætta med en latter.

For løpere er det også en fordel om det ikke er for varmt.

– Jeg har sprunget maraton i 29 graders varme, det er for varmt. Da er det mye bedre å springe i 7–8 grader – så lenge det ikke er vind. Det gir mye bedre løpeforhold, sier Hætta.