BREIVIKA: En kandidatundersøkelse ved Universitetet i Tromsø viser at åtte av ti studenter får seg relevant jobb etter endte studier, og det i løpet av kun tre måneder.

I tillegg viser undersøkelsen at 84 prosent av studentene enten var fornøyd eller svært fornøyd med sitt valg av studier. Dette vitner om studier av høy kvalitet og relevans, sier rektor Anne Husebekk til UiTs egne nettsider.

Denne påstanden backes av de spurte studentene, hvor av nesten ni av ti svarer at utdanningen deres har vært relevant for sin nåværende jobb.

Les mer: Vi trenger et institutt

– Studiene svært relevante

Ingrid Margrethe Hanssen (24) er masterstudent i romfysikk ved UiT og er enig i resultatene. Hun har nylig blitt fast ansatt ved Andøya Space Center, et halvt år før hun i det hele tatt har skrevet ferdig masteren sin.

– Studiene har vært veldig relevante. Det er såpass åpent i Tromsø for å samarbeide med de bedriftene du selv vil at man kan sikte seg inn på en bransje eller arbeidsplass tidlig, sier hun, og forteller videre at hun er veldig fornøyd med å ha fått seg jobb såpass tidlig.

Ifølge Hanssen har dette å gjøre med hvordan studiene er lagt opp. På mange av studieprogrammene har studentene krav på relevant praksis, og universitetet oppfordrer til kontakt med den aktuelle bransjen når man skriver oppgavene sine.

Avhandlingen Hanssen nå jobber med kunne hun ikke ha skrevet uten praksisen på Andøya.

– Oppgaven handler om cirrus-skyer som jeg undersøker med instrumenter her på romsenteret. Det hadde jeg ikke hatt tilgang til i Tromsø, konkluderer hun.

Les mer: «Datagutter» har svakere skjelett

Havner der de vil

I tråd med det Hanssen forteller, avslører undersøkelsen også at de fleste havner på de stedene de vil etter fullført utdanning. Av de spurte forteller 87 prosent at de har fått seg jobb på det geografiske stedet de ønsket.

– Undersøkelsen viser at UiT har utdanninger som gir kompetanse som arbeidslivet etterspør, fastslår rektor Husebekk.

Kandidatundersøkelsen som er gjennomført baserer seg på uteksaminerte studenter i perioden 2011 til 1. august 2013, da UiT fusjonerte med Høgskolen i Finnmark. Dette er tredje gang UiT gjennomfører en slik studie.

FORNØYD MED JOBB: Ingrid Margrethe Hanssen (24) har fått seg jobb ved Andøya Space Center allerede et halvt år før fullendt utdanning. Foto: Privat