I vår stilte Natur og Ungdom, Framtiden i våre hender, Davvin og Naturvernforbundet lokalpartienes listekandidater 15 spørsmål om klima- og miljø.

Nå foreligger resultatet som blant annet viser at både Arbeiderpartiet og Høyre på en skala fra 1 til 6, fikk karakteren 3.

Pekepinn

– Det var en negativ overraskelse at de to partiene står likt i klima- og miljøspørsmål. Vi hadde håpet at Arbeiderpartiet scoret høyere, sier Irja Brox Karlstrøm (17) og Cornelia Andreassen (18).

Begge skal stemme for første gang ved høstens kommune- og fylkestingsvalg. Som styremedlemmer i Natur og Ungdom er de spesielt opptatte av klima- og miljøspørsmål. De mener miljøorganisasjonenes undersøkelse blir viktig for hvilket parti de skal stemme på.

– Nå blir det mulig å få en pekepinn om hvor partienes listekandidater står i miljøspørsmål uten at man må lese partiprogrammene. Det blir lettere å orientere seg om hva partiene mener, sier de.

Uhøytidelig vurdering

Ikke overraskende var det Miljøpartiet De Grønne (MDG) som fikk toppkarakteren, mens SV og Rødt fikk 5, Venstre, Senterpartiet og By og land-lista 4, og altså Ap og Høyre sammen med Kystpartiet 3. Verken Fremskrittspartiet eller Kristelig Folkeparti svarte på undersøkelsen, og fikk henholdsvis 1 og 2, basert på partiprogrammene.

– Dette er en uhøytidelig karaktervurdering, men den gir en indikasjon på hvor partiene står. Vi kommer til å lage en grønn velgerguide til høsten for å gjøre valget enklere, sier daglig leder Svein Gunnar Karlstrøm i Framtiden i våre hender.

75 kandidater til de 11 partiene som stiller til valg fikk spørreskjemaet. Etter tre purrerunder kom svarprosenten opp i 57. I Venstre, SV, Rødt og MDG svarte 100 prosent av de spurte.

– Undersøkelsen ga en del interessante funn. På spørsmål om menneskeskapte klimagassutslipp fører til alvorlige klimaendringer og om lokale tiltak for å redusere klimagassutslipp er nødvendige, svarte samtlige ja, bortsett fra én fra Høyre. På spørsmål om de vil etablere biogassanlegg i Tromsø svarte 98 prosent ja. Vi vil merke oss hva som skjer de neste fire årene, sier Karlstrøm.

Lover godt

Han mener også svarene på spørsmålet om ny tverrforbindelse/Kvaløyforbindelse, bompenger/køprising og miljøsertifisering er verdt å merke seg.

– 53 prosent sier ja til kollektiv og gang/sykkel istedenfor Kvaløysund/Tverrforbindelsen, mens det i mediene virker som nesten alle er for. I SV er det sprik i forhold til hva som står i partiprogrammet. Det er interessant at 57 prosent sier ja til bompenger/køprising. 90 prosent sier ja til miljøsertifisering og miljøfyrtårn til tross for at antall miljøfyrtårn de siste fire år har gått ned.

Mindre kasting av mat, bevaring av Holt og vekt på lokal matproduksjon får også overveldende ja-flertall.

– Dette lover godt dersom partiene står inne for det de har svart. Vi kommer til å gå dem etter i sømmene i neste valgperiode, sier Svein Gunnar Karlstrøm.