Nordmenn har sluttet å kjøre bensin- og dieselbiler innen 45 år, tror oljeanalytiker Rystad (DN 3.6.15). Frederic Hauge i Bellona mener overgangen til fornybar energi går raskere, og antar at de færreste nye bilene går på fossilt drivstoff om ti år.

Oslo og Bergen er godt i gang med å legge forholdene til rette for en elektrisk bilpark. Bergen har nylig åpnet verdens største offentlige hurtigladestasjon, der 14 biler i dag kan hurtiglade samtidig.

Men Tromsø ligger dessverre langt etter med å tilrettelegge for elbiler.

I følge NRK 2009 skulle Tromsø kommune legge til rette for 100 ladestasjoner innen 2013. Men i dag har vi under 20 ladestasjoner. Det er heller ikke tilrettelagt for ladestasjoner i ytterkant av vår kommunegrense, noe som er nødvendig for å benytte elbil der busstilbudet er dårligere.

I byer som har færre fossile biler og flere elbiler vil det bli en merkbar bedre luftkvalitet. Tromsø har stor lokal luftforurensning og det er derfor helt nødvendig med lokale tiltak for å redusere klimagassutslipp. Et viktig bidrag er elbiler og elbusser.

Det er i små virkemidler som skal til for å gjøre det attraktivt for bilkjøpere å vurdere elbil i stedet for fossil bil. I Bergen har elbiler betalingsfritak ved parkering i ByGarasjen. På samme måte bør Tromsø Parkering tilby betalingsfritak i Fjellet P-hus. I tillegg kan parkeringsplasser i gater som er reservert for beboere, også benyttes for elbilparkering på dagtid når disse parkeringsplassene ellers står ledige.

Det vil ikke koste noe for kommunen, og er et eksempel på tilrettelegging for elbilpolitikk fra kommunens side. I tillegg må Tromsø Parkering legge ut et kart på sine nettsider som viser hvor elbiler kan parkere, fordi det viser den serviceinnstillingen vi må ha for at folk skal vurdere å legge om til elbiler.

For at vi skal få bedre luftkvalitet, må vi opprettholde fordeler for elbiler som et virkemiddel.

Miljøpartiet de grønne vil derfor stille krav ved utbygging av alle private og offentlige bygg for å tilrettelegge for parkering og lading av elbiler slik at dette kommer inn allerede i planleggingsfasen.

Framtida er elektrisk, både for bil, buss og ferje! MDG vil legge til rette for ei bedre framtid!