Kristelig Folkeparti mener den primære verdiformidlinga skjer i hjemmene, men barnehagen står også i viktige verdioppgaver. Alle barn skal møtes med trygghet, respekt og anerkjennelse i barnehagen. Disse verdiene er helt grunnleggende i arbeidet med å forebygge mobbing.

Tromsø KrF vil jobbe for at barnehagene har kunnskap om og beredskap mot mobbing. Sammenlignet med skolen, har man ennå lite kunnskap om fenomenet mobbing i barnehagen. Hvor ofte forekommer det? Hvordan skjer det? Hvordan griper voksne inn?

Det barnehageansatte opplever viktigst i arbeidet mot mobbing, er å bedre de sosiale ferdighetene hos barn. Barn trenger å identifisere følelser hos seg selv og andre, oppfatte hva andre tenker og føler, bidra til samhandling i lek og læring, bygge vennskap, kort sagt bli mer empatiske. Dette er helt grunnleggende i barnehagens arbeid, men det skal suppleres av andre tiltak mot mobbing.

Skal barnehagene ta i bruk antimobbeprogrammer? Det tror vi kan være nyttig. Noen uttrykker skepsis mot navngitte antimobbeprogrammer i skolen. Tromsø KrF vil understreke betydningen av å ha et varig trykk på slike program, og ikke introdusere «light-versjoner».

Tromsø kommune har en strategiplan mot mobbing, den gjelder både skole og barnehage. Et strategidokument i seg selv hindrer naturligvis ikke mobbing. Det er det holdninger og handlinger i hverdagen som gjør. I Tromsø kommune forutsettes det at hver barnehage har en egen lokal handlingsplan mot mobbing og en plan for arbeid med sosial kompetanse.

Tromsø KrF vil støtte barnehagene arbeid for kunnskap om og beredskap mot mobbing.