Hallvard Birkeland har i både Nordlys og iTromsø stilt meg spørsmål om byrådets og Høyres sentrumssatsing i Tromsø. I etterkant av dette har tromsøavisene skrevet flere artikler om temaet. Det vitner om hvor viktig sentrum er for Tromsøs befolkning.

Byrådet er velvillig ovenfor utvikling og aktivitet i sentrum. For næringslivet er det viktig at kommunen fungerer som en god samarbeidspartner og støttespiller. Og det bestreber vi oss å gjøre ved å sette gode rammevilkår som stimulerer til vekst, både for eksisterende bedrifter og nyetableringer. For sentrumsbutikkene og selskapene som har kontorer i sentrum er parkeringssituasjonen av betydning. Tromsø Parkering AS (heleid kommunalt selskap) har i sin nye reguleringsplan lagt inn tusen nye parkeringsplasser i sentrum, noe som vil bedre situasjonen med parkering betraktelig om kommunestyret vedtar den.

Videre fører byrådet en offensiv boligpolitikk som skal legge til rette for den forventede befolkningsveksten i Tromsø. Det er nærliggende å tenke at jo flere som bor i sentrum, jo flere handler i sentrum. I denne sammenhengen er det blant annet naturlig å nevne utbyggingen som skjer i området Teaterkvartalet og Strandkanten. Og nå kommer også reguleringsplanen for Vervet. Når den blir vedtatt i kommunestyret vil vi få en helt ny bydel midt i sentrum.

Innenfor reiseliv og turisme gjør Visit Tromsø en viktig jobb med å profilere og «selge» Tromsø som reisemål for turister, og ikke minst markedsføre Tromsø som en viktig konferanseby. Tromsø har allerede i dag et godt tilbud når det kommer til serveringssteder, noe som betyr mye både for Tromsøs innbyggere og for turistene som kommer til byen. En fersk undersøkelse fra Direktoratet for Forvaltning og IKT viser faktisk at Tromsø ligger langt over landsgjennomsnittet på antall fornøyde innbyggere. Her har byrådet forenklet og ført offensiv politikk som gjør at det skal være enkelt å søke om bevilgning. Jeg ønsker også å trekke fram de nye og vedtatte planene for Prostneset, som vil gjøre en positiv forskjell for alle som besøker Tromsø med cruiseskip og Hurtigruten, samt alle i regionen som pendler til byen med hurtigbåt. Byrådet og Høyre har også hatt en aktiv rolle i forbindelse med Avinors utvidelse av flyplassen, som skal stå klar i 2018.

Byrådet satser stort på kultur- og idrettsarrangement i sentrum. Vi har støttet opp om, og tilrettelagt for arrangementer som Midnight Sun Marathon, Kulturnatta, TIFF og Rakettnatta. Sistnevnte har vi leid ut torget til, slik at de skal kunne gjennomføre sin festival midt i bykjernen. Alle disse arrangementene (og flere) bidrar til aktivitet og engasjement rundt sentrum. Det er generelt viktig å ha et godt kulturtilbud i sentrum. Vi ser blant annet hvor stor pågang det er i hovedbiblioteket, spesielt etter at byrådet utvidet åpningstidene gjennom selvbetjening med adgangskort.

Avslutningsvis mener jeg sentrum trenger attraksjoner som kan lokke til seg både turister og byens innbyggere. Tromsø Høyre, med ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen i spissen, har for eksempel foreslått at nye Tromsø Museum bygges på verftstomta. Dette er et godt eksempel på en attraksjon som kan skape aktivitet og liv i sentrum. Beliggenheten og utformingen av bygget kan gjøre dette til et signalbygg for Tromsø.

Jeg ser med stor optimisme på sentrum. Vi må være offensive og fremtidsrettede når vi planlegger og bygger videre på Tromsø som den arktiske hovedstaden.