Det ble for få dager siden kjent at likekjønnet ekteskap blir lovlig i USA, like før den kjente «Pride-festivalen» gikk av stabelen over hele verden i helga. Nora Bjørvig Henriksen (18), som kom ut av skapet som lesbisk for litt over to år siden, deltok i helga på Oslo Pride.

– Det er veldig god stemning her nede, og jeg tror det er mange, i hvert fall i min omgangskrets, som er glade. Det er litt som hashtaggen sier: «love wins». For meg er dette helt fantastisk, sier Henriksen og refererer til det amerikanske vedtaket.

Mindre skummelt

18-åringen kom som nevnt ut av skapet da hun gikk i tiende klasse, og tror det alltid vil være litt skummelt å komme ut.

– I mitt tilfelle var jeg ikke redd for foreldrene mine, for jeg visste vel egentlig at de ville ta det greit. Det var mer venner og bekjente på min egen alder jeg var redd for, sier Henriksen og tar baksnakking som et eksempel.

– Alt i alt har jeg aldri opplevd negativitet fordi jeg har vært åpen. Jeg tror jeg heller har vært med på å gjøre andre jeg kjenner mer åpen og bidratt til å bryte litt med heteronormene i samfunnet, som har gjort at det ikke er så skummelt lenger, forteller Tromsø-jenta.

Klar tale

Ifølge Henriksen skal det ikke så mye til for å oppdage at mennesker i bunn og grunn er ganske like, uavhengig av hvem man forelsker seg i.

- Jeg spiser stort sett middag, går på do og ser på TV, akkurat som alle andre. Som mennesker er vi ganske like, uavhengig av hvem vi forelsker oss i. Jeg opplever Tromsø som en åpen by, selv om det er vanskelig å komme helt fra at det blir snakket ned, legger hun til.

Og Henriksen tror at både Tromsø og resten av verden ennå har mye å gå på.

– Tromsø er likevel en fin by med veldig fine folk.

Budskapet fra 18-åringen, er også klart.

– Hurra for at vi alle skal kunne være akkurat den vi er!, avslutter en glad Henriksen.