Gjesteforsker Tommy Ose forsker på matsvinn ved UiT, Norges arktiske universitet.

Han tar en doktorgrad i sosialantropologi innenfor matavfall og har studert 15 husholdninger i Tromsø over en periode på 10 måneder, skriver Forskning.no.

Til sammen kastes det i Norge mer enn 300 000 tonn brukbar mat hvert år.

Les også: Lite lønnsom sortering.

Eldre er flinkest

Et av funnene han har gjort gjennom forskningen er at man ser et klart generasjonsskille - de eldste er flinkest til å ikke kaste mat.

- De eldste er oppvokst i en annen tid og ser i større grad på mat som noe som har en iboende verdi i seg selv, sier han.

Småbarnsfamilier er ifølge forskningen de som kaster mest mat, noe Ose tror handler om en hektisk hverdag.

Flere unge som lever alene er ikke flinke til å planlegge matinnkjøp, og er også aktive sosialt, slik at mat gjerne blir liggende over lengre tid.

Allikevel mener "alle" at det er galt å kaste mat.

– I dag blir maten i større grad tatt for gitt, og er ofte et middel til å nå andre mål enn bare det å overleve. Vi bruker mat til å oppnå nytelse og smak, en penere kropp, og i noen sammenhenger til å vise at vi er kompetente, sier Ose i artikkelen på Forskning.no.

Les også: Arrangerer miljøkonferanse.

Redusert

De fem siste årene er mengden mat som kastes redusert fra 33 prosent til 26 prosent. Å kaste mye mat får konsekvenser både for miljøet og for økonomien.

Ose mener enkle grep kan brukes for å kaste mindre mat:

– Det viktigste er å sjekke hva man allerede har i kjøleskap og fryser, planlegge innkjøpene og lage en liste over hva man skal ha og ikke ha. Da handler man inn mindre, sier han i artikkelen på forskningsnettstedet.

Les også: - Spennende tanker.