Over de neste to ukene skal hundrevis av reisende fra Tromsø på ferie til Hellas, som er preget av en svært usikker økonomisk situasjon. Ifølge Marrthe Woll i Ving befinner det seg rundt 500 tromsøværinger på Kreta nå.

Fulle fly fra Tromsø

Reiseselskapet Apollo flyr fra Tromsø til Hellas. Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo, forteller at de så langt ikke har merket mye til den økonomiske situasjonen i landet.

- Det har kommet inn noen få spørsmål, men folk virker ikke urolige. De er mer nysgjerrig på hvor mye kontanter man må ha med og lignende.

På lørdag går det et nytt fly til det populære feriestedet, og tromsøværingene har ikke ombestemt seg angående reisemålet.

- Vi har ikke hatt noen avbookinger eller ombestillinger til andre destinasjoner, forteller Rivera.

Flyet førstkommende lørdag fra Tromsø er fullt.

- Det rommer 180 passasjerer. Neste fly fra Tromsø til Hellas er lørdagen etter, og det er også fullbooket.

Godtar ikke kort

Katrine Busund (22) fra Tromsø er på ferie sammen med kjæresten Øystein Richardsen. De ankom Santorini sent søndag kveld.

- Vi har ikke merket så mye til det foreløpig med tanke på at vi kom sent i går.

Hun forteller likevel at det er mange som ikke vil godta kort, og heller kun vil ha betalt i kontanter.

- Vi tok ut en del euro i Oslo slik at vi i alle fall skal klare oss gjennom halve oppholdet med kun kontanter. Vi satser dermed på at vi enten får betale med kort noen steder eller at vi får muligheten til å ta ut én gang i løpet av turen.

Busund har ennå ikke prøvd å ta ut i greske minibanker.

- Vi har ikke vært i noen minibanker ennå, så jeg er usikker på om de holder åpent. Jeg har hørt at det ikke skal gå å ta ut penger før 7. juli, forteller hun til iTromsø mandag formiddag.

Følg rådene nøye

Lufthavnsjef Jonny Andersen, forteller at folk reiser som normalt.

- Så langt i dag har vi ikke mottatt noen henvendelser eller forespørsler i forbindelse med det å reise til Hellas. Så vidt vi kan registrere fungerer alt av minibanker som normalt og du kan ta ut euro i minibankene her på flyplassen. Så vidt vi kan registrere har vi ingen problemer med kø eller at det skal være tomt for penger, sier Andersen.

Han har ett råd til de som skal ut og reise.

- Følg med på utenriksdepartementets reisesider og deres reiseråd. Det anbefales å følge disse nøye.

UD har oppdatert sine reiseråd for Hellas og skriver blant annet følgende: «Det er meget sannsynlig at det vil være køer og kan ta tid å ta ut penger fra minibankene de kommende dagene. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging.»

Har nok euro

Mona Yttergård er avdelingsbanksjef i Nordea Tromsø, som drifter de tre minibankene på Tromsø lufthavn.

- Vi har nok euro i minibankene, så for de på flyplassen skal det være tilstrekkelig. Det er ingenting som tyder på at det skal gå tomt, forsikrer Yttergård.

Hun har ikke oversikt om det har vært en pågang i uttaket av euro, og forteller at banken merker lite til bekymrede kunder.'

- Fram til nå har det ikke vært noe spesielt stor pågang fra kunder som lurer på hva de skal gjøre i forbindelse med sitt ferieopphold i Hellas. Det skyldes nok at det er i løpet av helga at situasjonen har tatt seg opp.

Yttergård anbefaler å ta med ekstra kontanter på reisen.

- Banker er stengt og minibanker tømmes, men behovet for kontanter varierer etter hvilken type tur man skal på. Planlegg godt, og husk å ikke gå rundt med for mye kontanter på deg, råder hun.

Minibank-kø

Lars Nymo Trulsen, banksjef i Sparebanken Nord-Norge, forteller at de har hatt kø ved minibanken mandag.

- Da jeg sjekket var det en 3-4 i kø, og slik har det vel vært jevnt hele dagen. Det har gått mer euro enn det vanligvis gjør, men det sier seg jo selv.

- Men dere frykter ikke å gå tom?

- Det kan vi jo aldri garantere. Hvis alle plutselig skal ta ut hele feriebudsjettet i euro kan det bli utfordrende for oss å få tak i nok euro fra Nokas, sier Trulsen.

Banken har likevel ikke opplevd mange henvendelser.

- Vi har fått noen få henvendelser. De lurer stort sett på det vanlige, som hvor de kan få tak i euro og hvordan de skal forholde seg til situasjonen.

Ganske udramatisk

Reiseselskapet Wing velger foreløpig å beskrive situasjonen som «ganske udramatisk».

- Vi får så klart inn spørsmål og henvendelser, og det vil alltid være noen som er realistiske og andre som er veldig dramatiske. De som ferierer her blir informert kontinuerlig og situasjonen er ganske udramatisk, sier Morten Stausholm, plassjef for Ving på Kreta.

Han opplyser at de fleste henvendelsene kommer fra folk i Norge, og ikke fra dem som ferierer i Hellas.

– Det vi får mest spørsmål om er hvordan situasjonen vil være i morgen eller om en uke. Det vet vi jo ikke, men vi som er her har vært i bransjen i mange år og kommer til å fikse de utfordringene som eventuelt kommer.

Servicemanager Marthe Woll opplyser at det er rundt 500 gjester fra Tromsø på Kreta for øyeblikket.

Stemninga er generelt ganske god, men det dukker så klart opp spørsmål som omhandler økonomi og om man skal ta ut mye i kontanter. Så langt har det ikke vært noe problem med å få tatt ut penger. Det er de greske bankene som holder stengt, og det påvirker oss som turister i veldig liten grad. Men da mange tror at minibankene kommer til å bli tomme, tar de ut store beløp i kontanter. På den måten bidrar de selv til at minibankene tømmes. Det er klart at hvis alle tar ut 1000 euro hver tømmes de fort, sier hun.

FULLE FLY: Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo, forteller at deres to neste flyvninger fra Tromsø er fullbooket. Foto: Johnny Syversen
SOM NORMALT: Lufthavnsjef Jonny Andersen forteller at folk reiser som normalt. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
HAR EURO: Mona Yttergård, avdelingsbanksjef i Nordea Tromsø, forsikrer om at de har nok Euro i sine minibanker på flyplassen. Foto: Harald Stavseth
NOE KØ: Banksjef Lars Nymo Trulsen forteller om noe kø ved minibanken på mandag. Foto: Tom Benjaminsen