Den tidligere toppsjefen i Bear Stearns, James Cayne, er også en lidenskapelig bridgespiller. Han ble ifølge Wikipedia den første Wall Street-direktøren som hadde en eierandel verdt mer enn én milliard dollar i et selskap. Det skjedde i 2006, før finanskrisen var et faktum.

Bill Gates invitert

Cayne tapte imidlertid mesteparten da Bear Stearns kollapset og han solgte eierandelen sin for 61 millioner dollar. Det førte til at TV-selskapet CNBC kalte Cayne for «tidenes verste amerikanske direktør». Nå sitter han ved spillebordene i Mack-hallen, sammen med sin kone, og spiller bridge.

Der kunne også en annen celebritet sittet. Microsoft-gründer og mangemilliardær Bill Gates, som også er en lidenskapelig bridgespiller, kunne vært i Tromsø for å spille bridge i disse dager. Det er nemlig ikke uvanlig at søkkrike amerikanere stiller opp i store bridgeturneringer.

– Vi forventet at Cayne skulle komme. Han bruker å stille i store mesterskap. Vi inviterte også Bill Gates, men han hadde ikke anledning til å komme. Den største fordelen med slike som Cayne er at han drar med seg andre spillere. Han har blitt en kjent person i bridgemiljøet, sier konstituert generalsekretær Allan Livgård i Norsk Bridgeforbund.

Mange rykter

Både James Cayne og kona Patricia Cayne er i Tromsø. 81-åringen ønsker ikke å stille til intervju, men ifølge EM-arrangørens hjemmesider deltar han både på bridgelaget Cayne, med kona, en annen spiller fra USA og en italiener på mix-laget. I tillegg stiller Cayne i åpent lag med fire spillere fra USA og to fra Polen, og mix par med kona.

Det har versert mange rykter om Cayne i tida da Bear Stearns gikk over ende og ble kjøpt opp av JP Morgan Chase i 2008. Han dumpet hele aksjeposten sin i banken for 61 millioner dollar dagen etter at JP Morgan femdoblet sitt bud på Bear Stearns. To år tidligere var eierandelen hans i banken verdt én milliard kroner.

Mens forvalterne jobbet febrilsk med å redde verdiene, skal Cayne ifølge amerikanske medier ha spilt golf og deltatt i en bridgeturnering, verken med tilgang til mobiltelefon eller e-post. Han skal også hatt rykte på seg for å være storrøyker av marihuana, også i bridgeverdenen. Dette har han selv avvist.

Lønner spillere

Cayne er ifølge Wikipedia ikke uvant med å rekruttere internasjonal toppspillere for å danne bridgelag som har vunnet mer enn et dusin nordamerikanske mesterskapet. For eksempel, leide han en amerikansk og fire italienske verdensmestere for å vinne Reisinger Board-a-Match for lag i juni 2011, hans sjette seier i en lagkonkurranse. Også under EM i Tromsø har han skaffet seg toppspillere, betalt av ham selv.

– Han opptrer både som sponsor og arbeidsgiver for sitt bridgelag. Han betaler verdens beste bridgespillere god lønn for å spille på sitt lag. Det øker sjansene for å vinne, og det er ganske vanlig i bridge å kjøpe seg de beste spillerne. Det er som noen skulle kjøpe Rosenborg fotballklubb for selv å kunne spille på laget, sier Livgård.

BRIDGEENTUSIASME: Både kvinner og menn sitter benket rundt bridgebordene i Mackhallen. Foto: Tom Benjaminsen
INVITERTE GATES: Konstituert generalsekretær Allan Livgård i Norsk Bridgeforbund bekreftet at også Bill Gates var invitert til Tromsø. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen