Lauvmakken er tilbake, og i den forbindelse arrangerte UiT – Norges Arktiske Universitet lauvmakk-aften tirsdag kveld. Og det er tydelig at det lille insektet vekker følelser, for hele 40 stykker dukket opp for å lære mer om lauvmakken – og hvordan bli kvitt den.

Tre typer

Lauvmakken er en naturlig del av bjørkeskogsystemet. Det finnes tre forskjellige arter – fjellbjørkemåler, liten høstmåler og vanlig høstmåler. Mens de to første artene har forekommet i Nord-Norge i over 100 år, har vanlig høstmåler spredt seg raskt inn i regionen sørfra de siste 15 årene.

– Vi har en klar formening om at dette skyldes mildere klima, sier seniorforsker ved norsk institutt for naturforskning (NINA) Jane Uhd Jepsen.

Les også: Nå er det nytt rekordår for denne lille karen

Med tre arter istedenfor én varer angrepene lengre, og etter tre år med høy forekomst har skogen blitt glissen i toppen.

Kald sommer gir senere angrep

Lauvmakken kommer samtidig som bjørkeskogen spretter, og spiser seg gjennom skogen i fire til seks uker, avhengig av temperatur, før den faller ned på bakken.

– De kommer gjerne i begynnelsen av juni og holder på til litt ut i juli. I år som det har vært så kaldt, vil vi nok se dem et godt stykke ut i juli, sier Jepsen.

Lauvmakkens venner

Blant frustrerte hageeiere og andre interesserte som har tatt turen til lauvmakk-aften, finner vi Audun Tiller Elvemo Ytreberg (4,5) og Ada Lovise Elvemo Ytreberg (2,5). De er her sammen med mamma Eirin Endresen Ytreberg og pappa Martin Elvemo.

– I fjor fant vi en lauvmakk i barnehagen som var kjempetjukk, sier Audun.

Han kan videre fortelle at de ikke har funnet noen lauvmakk i år som er like stor.

Les også: Her gror Lena både mais, bananpalmer og gresskar

Også lillesøster Ada Lovise syns det er stas å finne lauvmakk, og søsknene er opptatt av å telle hvor mange de har klart å samle.

– Audun begynte å interessere seg for lauvmakk i fjor. Vi er her fordi vi tenkte det kunne være morsomt for ungene, sier mamma Ytreberg.

Er ikke mulig å bli helt kvitt

Jepsen forteller at de stadig får telefoner fra hageeiere som lurer på hva de kan gjøre for å bli kvitt lauvmakken:

– Det enkleste, hvis man for eksempel har en bærbusk man vil bevare, er rett og slett å riste eller spyle den slik at lauvmakken faller av. Noen vil krype opp igjen, men en del vil forsvinne, sier Jepsen.

Les også: Internasjonal ekspert skryter av Botanisk hage

Men å fjerne lauvmakken fra bjørkeskogen er ikke mulig.

– Man kan jo i hvert fall glede seg over at småfuglene som spiser disse larvene har veldig fine år under disse utbruddene, sier Jepsen

Utbruddet på vei tilbake

De fleste vil nok også finne glede i at angrepet ikke vil bli like stort i år som i fjor.

– Lauvmakkutbrudd kommer i sykluser på omtrent ti år. Det utbruddet vi er inne i nå startet i 2012, og vi så toppen i fjor. I år er det på vei tilbake, sier Jepsen.

Hun sier at forekomsten vi ser i år er ganske normal.

– Om et par år er vi på bunnen av syklusen, og da vil vi få noen år med lav forekomst av lauvmakk, sier Jepsen.

STOR FORSAMLING: Over 40 stykker har samlet seg i Botanisk hage for å lære mer om lauvmakken av Tino Schott, som har skrevet doktorgrad om insektet. Foto: Ingvild Vik
LETER: Mamma Eirin Endresen Ytreberg og Audun Tiller Elvemo Ytreberg (4,5) bruker litt tid på å finne lauvmakk, men når de først finner én, finner de mange. Foto: Ingvild Vik
VISER FRAM FANGSTEN: Audun Tiller Elvemo Ytreberg og Ada Lovise Elvemo Ytreberg viser frem hva de har funnet til Tino Schott, som leder lauvmakk-aftenen i Botanisk hage. Foto: Ingvild Vik
SAMLER INN: Audun Tiller Elvemo Ytreberg fant masse lauvmakk i skogen, og viser stolt fram fangsten. Foto: Ingvild Vik