En av dem som bruker fritiden sin til å redde de eierløse dyrene, er Maja Walthinsen (18).

– For tiden har jeg to kaniner boende hjemme hos meg. De er ett år gamle og helt friske, men eieren skal på ferie. Hun har prøvd å finne noen til å passe dem, men har ikke lyktes. Kaninene ville ha blitt avlivet om ingen tok hånd om dem.

Wathinsen forteller at de vanligvis ber Dyrebeskyttelsen om hjelp i slike saker.

– Vi på klinikken har ikke noen spesiell avtale med dem, men de jobber jo med å redde dyr og finne permanente hjem til dem, så de er alltid interessert i å hjelpe når vi ringer. Denne gangen tok det en stund før vi fikk kontakt med dem, så da tok jeg selv initiativ.

Støttes av familien

Nå skal hun sørge for å få omplassert kaninene. I mellomtiden bor de hjemme hos henne og familien.

–De bor i dukkestua i hagen med to bur, en stor innhegning og rikelig med plass. Nå har Dyrebeskyttelsen også sagt ja til å hjelpe meg med prosessen, så det skal nok gå bra.

– Hva sier familien til at du tar så mange dyr med hjem?

– De synes nok jeg drar inn mye rart, men de støtter meg i det jeg gjør.

Engasjerte ansatte

Ifølge Walthinsen er det ikke uvanlig at ansatte på klinikken selv tar affære i slike saker.

– Alle som jobber på Tromsø Veterinærsenter er jo dyreglade folk, og mange engasjerer seg derfor og griper inn når det trengs. Et vanlig problem er dyr som skal avlives fordi eierne ikke kan ha dem lenger, av ulike årsaker.

En annen ansatt som har omplassert dyr på privaten, er assistent Anette Nordgård Knutsen.

– Jeg tok til meg en kanin en gang. Også da var det snakk om avlivning dersom den ikke fikk et nytt hjem, så da sendte jeg melding til mannen min og spurte om jeg kunne ta den med hjem. Senere fikk jeg plassert den ute på landet, så nå lever den godt.

Dumping av katter

Knutsen sier at eierløse katter er det største problemet.

– Det verste er dumping av katter. Ofte kontakter de verken oss eller Dyrebeskyttelsen. Eiere må forstå viktigheten av å sterilisere og kastrere dyrene sine, sånn at de ikke formerer seg uten at det er noen der som er villige til å ta seg av avkommet.

Hun får støtte av Walthinsen, som trekker frem at hun synes det er dumt at noen eiere forlater dyrene sine når de skal ut og reise.

– Når du skaffer deg et dyr, så medfølger det et ansvar. Ansvaret innebærer blant annet å finne noen som kan passe dyret ditt mens du er på ferie.

Daglig leder på Tromsø Veterinærsenter, Marit Vader, er fornøyd med de ansatte.

– Vi har et mål om at ingen friske dyr skal avlives, og de som jobber her gjør en kjempeinnsats.

Les også: - La kjæledyret få bli med på ferie