– Rusmisbrukerne har bare to plasser å gå, Kafé 103 og Bymisjonen. I år som i fjor holder begge stedene stengt i fire-fem uker i sommer. Dermed har de ikke noe tilbud, sier Alf Pedersen, blant mange kanskje bedre kjent som «Robin Hood».

Bryr seg

Pedersen har et brennende engasjement for byens rusavhengige, noe han blant annet fikk vist da han tidligere i år åpnet «Robin Hood-butikken» som ga bort gratis klær til de som måtte trenge det.

– Jeg har selv hatt en sønn i rusmiljøet, derfor bryr jeg meg om disse menneskene. De har det ikke så godt. Jeg kunne gjerne tenkt meg å åpne ei varmestue i sentrum for å gi byens rusmisbrukere et skikkelig tilbud, men da trenger jeg både et lokale og flere folk med meg, sier Pedersen.

– Skuffet

Nå som sommeren er her, synes han ekstra synd på Tromsøs rusavhengige, ettersom de møter stengte dører.

– Jeg er skuffet over ledelsen på Bymisjonen for at de satser så lite på rusmisbrukere. Det er kun Stein Erik Nilsen som jobber med rusomsorg hos Bymisjonen, men han gjør til gjengjeld en fantastisk jobb, sier Pedersen, før han legger til:

– Jeg har hørt andre på Bymisjonen si at de er så lei av de rusavhengige, men det er viktig at de tar vare på de svakeste i samfunnet som har kommet på skråplanet og som ikke blir hørt, påpeker Pedersen.

Etterlyser samarbeid

Han mener er viktig skritt i den retningen ville ha vært et samarbeid mellom de ulike organisasjonene.

– Jeg hadde en prat med ledelsen på Kafé X inylig, og de sier det samme som jeg har fått forståelse for: Det finnes ikke samarbeid mellom Bymisjonen, Frelsesarmeen og Kafé 103. Det er veldig synd.

Dropper middag

Ifølge Bymisjonen stemmer det slett ikke at de holder stengt i sommer, selv om åpningstidene vil bli redusert.

– Vi holder åpent hele sommeren, men vi kommer til å ha kortere åpningstider, samt at vi ikke har kapasitet til ha et spesielt fokus på rusmisbrukere i denne perioden, sier daglig leder i Bymisjonen, Ann Karina Sogge.

Ifølge henne har dette en naturlig forklaring.

– Ferieavvikling, samt at vi må sette av tid til vedlikehold av bygget, gjør at vi rett og slett ikke har kapasitet til å lage middag til 70 personer to ganger i uka, forklarer Sogge.

– Veldig hyggelig

Hun kjenner godt til Pedersen, da han jevnlig er gjest hos Bymisjonen.

– Det er veldig hyggelig at han er så engasjert som det han er, men faktum er at byens rusmisbrukere har såpass mange rettigheter, som blant annet tilbud gjennom Sosialmedisinsk senter, at de er i stand til å klare seg selv i de letteste månedene. Dessuten er det som sagt ikke slik at de møter stengte dører her. På det punktet er han dermed feilinformert, forklarer Sogge.

Tar grep

Asbjørn Larsen, daglig leder ved Kafé X, påpeker at tilbudet til byens rusmisbrukere vil være bedre i sommer, enn hva tilfellet var på samme tid i fjor.

- Vi har jobbet for å unngå situasjonen som oppsto i fjor, da alt var stengt. Kafé X og Marborg skal derfor hjelpe til på Kafé 103, slik at de kan holde åpent de to første ukene nå. De to neste ukene har Bymisjonen åpent, forklarer Larsen.

Selv om mye kunne vært bedre, mener han noe er på gang i Tromsø nå, ettersom kommunen nylig lanserte et samarbeidsprosjekt med byens frivillige organisasjoner, der de som sliter med rus og psykisk helse skal få en oversikt over tilbudene som fins for dem.

- Det er kjempebra at vi har kommet i gang med dette, så det er i alle fall en start, påpeker Larsen.

- Åpent hele juli

Heller ikke Arne Solheim, avdelingsleder for miljøarbeidertjenesten, som blant annet er ansvarlig for Kafé 103, kjenner seg igjen i kritikken fra Alf Pedersen.

- Vi har åpent hele juli, blant annet fordi vi får hjelp fra Kafé X og Marborg. Det er kun de to første ukene i august vi holder stengt for å få gjennomført ferieavvikling, men da har Bymisjonen åpent. Dermed har rusmisbrukerne i byen et tilbud hele sommeren, påpeker Solheim.

Også han viser til samarbeidsprosjektet med byens frivillige organisasjoner og kommunen som et positivt løft.

- Det viser at rusmisbrukerne har en del folk som bryr seg!

daglig leder i Kirkens Bymisjon, Ann Karina Sogge. Foto: Marius Fiskum