I midten av april ble Nansen Avlastning stengt på dagen etter funn av en vannskade. Etter midlertidig løsninger med avlastningstilbud på Tromsdalen Camping, kan både brukere og ansatte nå ta i bruk en nyoppusset avlastningsbolig i naturskjønne omgivelser på Berg.

– Vi er kjempefornøyd med samarbeidet og innsatsen fra alle hold, sier John Pedersen, enhetsleder for omsorgstjenesten på Sør-Tromsøya.

Totalrenovert

I fire-fem uker har det blitt jobbet omtrent døgnet rundt med å få bygget klart for de seks brukerne som skal benytte seg av boligen i sommer.

– Vi har malt, byttet gulv, sikret trapper og åpne løsninger, bygd nye bad, montert varmepumper, skiftet ventilasjon og fått på plass et helt nytt elektrisk anlegg. Huset er totalrenovert på rekordtid, roser Pedersen.

Les også: Legger ned omsorgsbolig etter funn av vannskader

På sikt skal det være fire plasser på Berglund, som benyttes i en rullerende ordning av til sammen 22 brukere i alderen 13–48 år.

Harde prioriteringer

Lokalene var innflyttingsklare forrige fredag.

– Vi har flotte ansatte som har stått på og bidratt med mange dugnadstimer, så huset skal bli helt ferdig i løpet av høsten.

Med på omvisning av den avlastningslokalene var også byråd Kristoffer Kanestrøm og to pårørende.

– Nansenveien var egentlig gått ut på dato for lenge siden, og det har vært behov for å erstatte boligen der i mange år. Det er flott å se at vi har fått på plass et verdig og godt tilbud i påvente av ny avlastningsbolig på Bymyra, sier Kanestrøm.

Les også: Lager avlastningsboliger på Berglund

– Graverende

Foreldre til to av brukerne, Stein Marvin Bøe og Gry Bråthen, er fornøyde med boligen på Berg, men understreker at veien dit ikke har vært like lett.

– Det ble sittet litt for lenge på gjerdet med Nansenveien, og at boligen blir stengt på dagen er graverende for brukere som trenger stabilitet. Men etter dette har kommunen med stor ydmykhet gjort sitt beste ut av situasjonen, sier Bråthen, som er takknemlig for at de pårørende har fått delta i prosessen.

Les også: La ned omsorgsbolig - flytter brukerne inn i enebolig

– Jeg har lyst til å takke de ansatte som er med brukerne daglig og for at de ivaretar dem og har sørget for så mye stabilitet som de har klart gjennom prosessen. I tillegg håper jeg dette er en gruppe som nå blir tatt mer på alvor, legger Bøe til.

To mill

Kommunestyret bevilget i mai to millioner kroner til oppussing på Berg, men den endelige prislappen på renoveringen er ikke ferdigstilt. Boligen på Berg er også midlertidig, da Nansenveien Avlastning til slutt skal erstattes av nye bygg som skal ligge på Bymyra. Etter planen skal de nye, og permanente, avlastningsboligene stå klare i 2017.

– Det spiller egentlig ingen rolle om det blir i 2017 eller i 2018, for det vi har fått til her nå er helt ypperlig, avslutter Pedersen.

PÅRØRENDE: Stein Marvin Bøe og Gry Bråthen har begge barn som er brukere av avlastningsboligen. De er fornøyde med tilbudet på Berg, men legger ikke skjul på at veien dit har vært krevende. Foto: Marte Gilstad
INNFLYTTINGSKLAR: Avlastningsboligen på Berglund har flere soverom, kjøkken, to bad, stue og et stort uteområde. Foto: Marte Gilstad